Alegerea culorilor pentru baie, între tendințe și exigențe de design

timp de lectură minutele

Alegerea culorilor pentru baie

Proiectează o baie plină de culoare și personalitate, cu posibilități stilistice infinite oferite de plăcile de gresie porțelanată Marazzi

Primele etape ale procesului creativ de proiectare a unei noi băi includ culegerea de surse de inspirație și tendințe pentru alegerea paletei de culori a încăperii. Primul pas al acestui proces de proiectare ar trebui să includă întotdeauna definirea unui „moodboard”, un fel de colaj – virtual sau fizic – în care sunt rezumate culorile și finisajele care urmează să fie incluse în proiectul pentru amenajarea băii. Acest moodboard, la rândul său, este inspirat dintr-un stil de mobilier sau din sugestiile primite de la clienți.

Idei de culori pentru băi: de la moodboard la alegerea paletei

Alegerea culorilor pentru o baie modernă, prin urmare, nu este un proces foarte rapid și simplu. Este vorba despre a reconcilia gusturile personale și exigențele, desigur, dar și tendințele și nevoile de design.

Ce înseamnă asta? De exemplu, culorile alese pentru o baie mică vor fi diferite de cele utilizate pentru o baie mare. De asemenea, criteriile de definire ale paletei de culori pentru o baie fără ferestre vor fi diferite de cele utilizate pentru opțiunile coloristice ale unei băi foarte luminoase. Culoarea poate fi folosită și ca truc vizual pentru a influența percepția unui spațiu, intervenind asupra proporțiilor, înălțimii, defectelor structurale ale încăperii.

Odată definit proiectul băii, se conturează, așadar, celelalte elemente, printre care:

  • culorile pereților;
  • culorile pardoselilor;
  • culorile mobilierului și ale finisajelor metalice (accesorii, robinete).

Culoarea băii este, așadar, ansamblul de alegeri materiale și cromatice ale tuturor elementelor sale.

Iar printre materialele care au cea mai mare influență asupra rezultatului final se numără, cu siguranță, cele folosite pentru placări: plăcile din baie devin, așadar, un element fundamental pentru definirea personalității cromatice a încăperii.

Principalele opțiuni ar putea fi rezumate astfel:

  • alegerea unor plăci neutre pentru a crea un fundal minimalist care să ajute mobilierul și accesoriile să iasă în evidență;
  • alegerea unor plăci cu un impact estetic puternic pentru a conferi personalitate băii, cu un mobilier cât mai neutru.
Culori moderne pentru baie: culori neutre sau mix & match de culori?

Paleta coloristică din baie este definită în faza de proiectare, când se conturează stilul acelui spațiu. Rezumând pentru a simplifica, este recomandat să procedăm în această ordine:

  1. Proiect: se stabilește tonul stilistic;
  2. Moodboard: se identifică paleta de culori;
  3. Căutarea produselor: se aleg placările și elementele de mobilier care răspund nevoilor de design.
Eclectic, minimalist, contemporan: schimbă aspectul băii tale prin culoarea aleasă pentru plăci

Placările, în special plăcile din baie, sunt un element fundamental de finisaj și stilistic pentru conturarea personalității încăperii și pentru definirea stilului acesteia. Iată câteva exemple din care te poți inspira.

Mix & match de texturi și grafică pentru o baie atemporală: culoarea revine la modă, pentru interioare și placări. În culoare solidă sau ca decorațiuni, oferă nenumărate oportunități creative de a conferi băii o personalitate puternică. Ai undă verde pentru cele mai originale soluții compoziționale, cu ajutorul amestecurilor de formate, elemente grafice, culori și aspecte materiale.

Total look cromatic pentru o baie minimalistă: less is more, minimalismul este un trend care este mereu foarte apreciat și dorit. Formate mari în culori solide, rosturi minimizate și culori neutre precum bej, gri, greige și nuanțe intermediare pot fi folosite pentru a crea interioare cu un stil sobru și un aspect rafinat.

Nuanțe de marmură pentru o baie cu un farmec etern: plăcile de gresie porțelanată cu aspect de marmură reprezintă o alegere de design elegantă, pentru o baie de lux amenajată cu suprafețe practice, potrivite pentru stilurile de viață contemporane.

Nuanțe de piatră pentru o baie contemporană: placările cu aspect de piatră pot conferi încăperii o nuanță neutră, dar îmbogățită cu nervuri și texturi granulare, capabile să confere un stil cald, dar nu excesiv de tradițional.

Aspect de teracotă și de ciment pentru băi cu o atmosfera industrială și vintage: aspectul material al teracotei și al cimentului reprezintă o alegere versatilă deoarece asociază culoarea, mai mult sau mai puțin pronunțată în funcție de colecții, cu textura tipică acestor suprafețe. De la culori solide la cementine, rezultatul final poate fi complet diferit: culoarea va determina stilul general.