Amenajarea locuinței în stil minimalist: culori, materiale, mobilier

timp de lectură minutele

Amenajarea locuinței în stil minimalist: culori

Ce este minimalismul, ce culori trebuie alese, cum se combină materialele și ce piese de mobilier sunt de preferat: descoperă una dintre tendințele cele mai îndrăgite și elegante și adoptă un adevărat stil de viață.

Ce este stilul minimalist și ce semnifică în prezent

Minimalismul s-a născut în anii '60 sub forma unui curent cultural: în contrapoziție cu excesele specifice curentului Pop Art, mișcarea a implicat artele frumoase, literatura și arhitectura, constând în reducerea progresivă a elementelor redundante. „Termenul a fost propus în 1965 de Richard Wollheim, specialist englez în filosofia artei, în articolul intitulat chiar Minimal Art, în cadrul revistei Arts Magazine” (sursă: articol Wikipedia – traducere).

Eliminarea elementelor inutile pentru a sublinia esențialul: „less is more”, după cum susține una dintre expresiile care transmit cel mai bine ideea ce a devenit, în timp, un adevărat stil de viață.

Stilul minimalist ne invită să ne concentrăm, în orice manifestare a culturii, asupra lucrurilor importante, limitând risipa de energie și orice tip de exces. O reîntoarcere la simplitate, care, în arhitectură se traduce prin selectarea atentă a câtorva elemente și proiectarea de spații interioare funcționale și liniare.

O locuință în stil minimalist contemporan nu este o locuință rece și impersonală: dimpotrivă, aceasta poate transmite rafinament și sobrietate prin intermediul unui stil organizat, care pun în prim-plan câteva elemente selectate, materiale sau mobilier. Să descoperim cum ne putem amenaja locuința în stil minimalist urmând câteva indicații cheie. Recomandarea mereu de actualitate este aceea de a avea încredere într-un designer profesionist, care să știe să găsească echilibrul potrivit între caracterul esențializat și personalitate, pentru a evita efectul de simplitate anonimă.
 

Amenajarea casei în stil minimalist: alegerea culorilor

O locuință modernă și minimalistă se bazează pe culori neutre și nuanțe pale. Decorațiunile curate și grafica esențializată reușesc să pună în valoare detaliile care au rol principal în proiectul de amenajare interioară. O piesă de mobilier emblematică, un accesoriu vintage, un suvenir de familie, un tablou, un perete sau o parte din acesta: paleta cromatică trebuie aleasă astfel încât să creeze o pânză de fundal albă pe care să fie pictat restul proiectului.

Bej, gri, greige, nuanțe desaturate și pudrate ale unor culori pastelate: acestea sunt paletele coloristice preferate într-o locuință în stil contemporan și minimalist, unde pereții și pardoselile reprezintă o paletă neutră care va găzdui câteva piese de mobilier elegante.
 

O locuință minimalistă și liniară: materialele

Amenajarea locuinței în stil minimalist înseamnă și reducerea la minimum a numărului de produse și materiale utilizate. Din acest punct de vedere, gresia porțelanată oferă un mare avantaj: utilizarea unui singur material pentru placare reușește să interpreteze diferite stiluri și roluri, oferind spațiilor interioare contemporane un instrument puternic și creativ. Lemnul, piatra, marmura, rășina și suprafețele metalice sunt reinterpretate printr-un material funcțional și practic, capabil să acopere pardoseli, pereți, piscine, spații exterioare, blaturi, mese și elemente de mobilier.

Da, deoarece plăcile mari din gresie pot fi utilizate ca element de decor: descoperă proiectul The Top.

Materialele naturale pot coexista, evident, cu cele moderne și tehnice (nu doar gresia porțelanată, ci și, de exemplu, toate suprafețele solide și alte suprafețe obținute datorită progreselor uimitoare în domeniul cercetării și proceselor de producție): așadar, lemnul, marmura și piatra, rășina și cimentul au undă verde. Totul ține de echilibru și de jocul între spații pline și goale.
 

Amenajarea locuinței în stil minimalist: alegerea mobilierului

Mobilierul modern în stil minimalist se caracterizează prin linii extrem de curate, atât drepte cât și curbate, și prin suprafețe liniare, fără alternanțe excesive ale volumelor. Chiar și mânerele sunt adesea eliminate, iar pentru aceasta sunt preferate sistemele de închidere retractabile cât mai minimaliste.

Mobilierul în stil minimalist șic este sinonim și cu funcționalitatea, caracterul practic, organizarea spațiilor și reducerea elementelor redundante. Alegerea pieselor de mobilier este foarte importantă pentru a obține o locuință în stil minimalist care să fie comodă și neîmpovărată de prea multe elemente. Și aici, cuvântul cheie este simplitatea. Dacă există dubii cu privire la numărul elementelor, un bun compromis poate fi acela de a pleca de la elementele fundamentale, pentru a evalua gradual dacă este într-adevăr necesară introducerea altora.

Concluzionând, pentru amenajarea locuinței în stil minimalist contemporan sunt importante următoarele aspecte:

  • culori neutre și nuanțe pale;
  • suprafețe liniare și curate;
  • materiale puține, practice și funcționale, cum este gresia porțelanată;
  • elemente de mobilier esențiale și raționale.

Cauți inspirație? Răsfoiește galeria de proiecte de amenajare interioară realizate cu produse Marazzi, pentru a găsi cele mai frumoase locuințe moderne și minimaliste