Amenajarea unei terase în stil minimalist: idei pentru exterioare moderne și esențializate

timp de lectură minutele

Amenajarea unei terase în stil minimalist: idei pentru exterioare moderne și esențializate

Idei de amenajare și soluții pentru acoperirea teraselor cu un stil curat și liniar: iată sugestiile noastre pentru un living în aer liber amenajat modern.

A te putea bucura de spațiile exterioare ale locuinței tale, mici sau mari, este cu siguranță un noroc. Am vorbit recent despre amenajarea grădini, iar acum ne concentrăm atenția asupra terasei: vom afla cum o putem proiecta și amenaja în stil minimalist, cu accent pe placări ca principale elemente decorative.

Amenajarea terasei unui apartament: spații, funcții, nevoi

O terasă bine amenajată reprezintă un spațiu exterior fundamental pentru un apartament, mai ales dacă acesta din urmă este de dimensiuni reduse. Spațiul poate fi folosit pentru a lua masa, a te relaxa, a te juca cu copiii sau a petrece timp cu prietenii, sau pentru a-ți cultiva o mică grădină de balcon.

Odată definite funcțiile și activitățile în aer liber care vor avea loc aici, proiectul terasei va stabili dacă se folosesc draperii sau structuri fixe și în ce zone, cum se asigură iluminarea, unde se prevede zona de relaxare și unde se amplasează masa și scaunele.

Idei de amenajare pentru terasă: plăcile ca element decorativ

Primul element ce trebuie definit, indiferent de spațiul disponibil, se referă la placarea pentru pardoseala exterioară: tipul de plăci, format, metoda de montare.

Suprafața pardoselilor exterioare trebuie neapărat să fie antiderapantă, dar nevoile pot fi diferite: un spațiu acoperit complet cu o structură fixă are nevoi mai degrabă similare cu cele ale unui spațiu interior, în timp ce o terasă neacoperită (neprotejată sau semi-acoperită, cu rulouri simple) ar trebui să fie placată în mod similar cu o grădină.

Montarea plăcilor pe terasă

La fel ca și grădina, terasa poate fi pavată în diferite moduri: montarea tradițională presupune pregătirea fundației (cu pante și rigole pentru scurgerea apei) cu rosturile necesare, iar cea supraînălțată – din ce în ce mai răspândită – prevede o rețea de suporturi pe care se montează plăcile, care în acest caz trebuie să aibă neapărat o grosime mai mare (20 mm). Avantajul acestei din urmă opțiuni constă în capacitatea de a interveni rapid în cazul unor scurgeri și probleme, pe lângă viteza de lucru (care nu include faza de chituire) și posibilitatea de a înlocui rapid plăcile (total sau parțial).
Descoperă propunerile Marazzi cu grosime de 20 mm

Posibilitățile decorative infinite ale gresiei porțelanate pentru exterior permit amenajarea unei terase de dimensiuni mici sau mari, chiar concentrându-te doar pe un efect material important: câteva piese de mobilier vor fi suficiente pentru a finaliza proiectul și a obține un spațiu în aer liber cu aspect minimalist și modern. Gresia poate fi folosită pentru placarea pardoselii, a pervazurilor ferestrelor sau a pereților exteriori, amestecând aspectele materiale sau folosind doar unul singur, fără întreruperi stilistice.

Amenajarea unei terase moderne: gresia ca element de decor

Atunci când zona de living are vedere la terasă (care devine, astfel, o extensie a spațiilor interne), pot fi folosite colecții de gresie porțelanată care permit montajul continuu, sau care oferă același aspect/decorațiune pentru plăci ce pot fi montate atât la interior, cât și la exterior. Este o stratagemă eficientă, mai ales pentru cei care doresc să mărească optic spațiul.
Descoperă plăcile de interior și exterior pentru placare continuă

Există o altă modalitate de a introduce gresia porțelanată pe terasă, transformând-o din placare într-un adevărat element de decor: plăcile subțiri pot acoperi în prezent blaturi, mese, bănci, rafturi sau alte suporturi, devenind astfel mobilier.

The top: gresie folosită pentru amenajarea locuințelor, în interior si exterior

Decor de design pe terasă: elementele de nelipsit

Pentru a avea o terasă amenajată cu stil este de preferat să încredințați proiectul unui profesionist care va fi capabil să identifice soluția de decor potrivită, punând de acord nevoile, bugetul, gusturile și funcționalitatea.

Amenajarea unei terase moderne presupune, în prezent, a alege dintre infinite soluții de ședere, mese, accesorii și complemente, puncte de lumină și draperii. Daca gresia, așa cum am văzut, conferă un caracter decisiv exteriorului, câteva piese de mobilier vor fi suficiente pentru a finaliza proiectul; dacă alegem, în schimb, placări mai anonime, va fi necesară folosirea unor elemente de mobilier mai de impact. Acesta este motivul pentru care gresia porțelanată este o soluție câștigătoare!

Inspiră-te din colecțiile Marazzi dedicate spațiilor exterioare