Surse de inspirație pentru mobilier și sugestii de decor pentru proiectarea unui living modern, care dialoghează din ce în ce mai mult cu intrarea și zona de luat masa
În majoritatea spațiilor interioare contemporane, având în vedere redimensionarea suprafeței generale a locuințelor, intrarea se deschide direct în living, fără holuri sau pereți despărțitori. Separarea față de living, zona de zi sau bucătărie este acum de prisos, într-o epocă a spațiilor fluide și mediilor multifuncționale. Mobilierul devine astfel un instrument fundamental de proiectare pentru definirea zonelor și funcțiilor, împărțind spațiul fără separații structurale și conferind personalitate spațiului. La fel și în cazul alegerilor cromatice pentru pereți și placări.
Poți prelua din această postare sugestiile și ideile de amenajare a unui living modern tip open-space, în concordanță cu ultimele tendințe, adaptat pentru a satisface noile nevoi ale locuințelor contemporane.
AMENAJAREA LIVINGULUI MODERN: DEFINIREA ZONELOR FUNCȚIONALE
Proiectarea amenajării unui living modern înseamnă să luăm în considerare că, într-un apartament standard, ușa de la intrare se deschide aproape întotdeauna direct în zona de zi a locuinței. Holurile sunt foarte rare, ca să nu mai vorbim de intrarea tradițională ale apartamentelor de altădată, care ocupa deseori un spațiu egal cu al unei camere.
Prin urmare, devine necesară identificarea funcțiilor spațiului pentru a le aborda individual (deși împreună):
- zona intrării;
- zona de living și zona de relaxare;
- zona de luat masa;
- bucătărie și cămară.
Din punct de vedere al proiectării, se poate interveni asupra a doi factori:
- Mobilierul: soluțiile de mobilier multifuncțional reprezintă un instrument excelent atât din punct de vedere practic, cât și stilistic, amenajând spațiile în mod individual și păstrând, în același timp, un stil coerent între diferitele zone ale camerei.
- Aspectul decorativ: designul adecvat al mobilierului este însoțit de alegerea cromatică și a materialelor folosite în proiect, care ajută la definirea spațiilor cu jocuri ale paletelor de culori, trucuri vizuale și combinarea diferitelor materiale.
Am mai putea aminti și un al treilea factor, foarte îndrăgit în zona de living: amenajarea cu plante a devenit acum o obișnuință, iar în proiectele mai structurate, zonele verzi sunt proiectate încă de la început, compozițiile devenind astfel parte integrantă a mobilierului și un instrument elegant de delimitare a spațiului.

CUM SE POATE DELIMITA ZONA INTRĂRII ATUNCI CÂND ACEASTA NU EXISTĂ: DEFINIREA FUNCȚIILOR ȘI ORGANIZAREA SPAȚIULUI
Intrarea într-o locuință este un spațiu, mai mult sau mai puțin delimitat și separat, cu o importanță vitală, atât din motive estetice, cât și funcționale. Este cartea de vizită a unei locuințe: întâmpină și impresionează oaspeții, pe lângă importanța sa pentru organizarea lucrurilor de care ai nevoie atunci când pleci sau te întorci acasă.
Fiind adesea integrată în livingul modern, în apartamentele contemporane nu există o delimitare structurală reală față de restul zonei de zi și al livingului. Acest lucru nu reprezintă totuși un impediment pentru a împarți vizual zona, folosind mobilierul și câteva instrumente decorative. Câteva idei?
- Creează un fundal scenografic pictând pereții și tavanul zonei imediat adiacente ușii de intrare;
- Este recomandat să alegem soluții de amenajare a pereților special gândite pentru intrare, în concordanță cu mobilierul livingului, dar care să definească clar funcția și utilitatea lor;
- Putem folosi o pardoseală diferită pentru a sublinia delimitarea de living și bucătărie: gresia porțelanată, de exemplu, permite combinarea mai multor aspecte materiale, menținând aceeași grosime și folosind același material (ceea ce este convenabil pentru operațiunile de curățare)
AMENAJAREA COMUNĂ A LIVINGULUI ȘI A ZONEI DE LUAT MASA
În spațiile contemporane tip open-space, obiectivul poate fi asemănător, indiferent de dimensiunea încăperilor: de a oferi fiecărei zone funcționale un spațiu propriu, delimitat, dar care să comunice cu restul. Materialele de placare pot fi principalul element decorativ asupra căruia se poate interveni pentru amenajarea unui living modern și elegant, creând covoare ceramice spectaculoase, care definesc zona de luat masa, zona de relaxare sau o intrare ascunsă.
Stilul mix&match al efectelor de materiale și nuanțele oferite de colecțiile de plăci din gresie porțelanată permite jocul cu formatele, îmbinările și direcțiile de montare. Dar nu totul se limitează la alegerea pardoselii: într-un living contemporan, gresia poate fi folosită pentru backsplash-ul bucătăriei, blatul de lucru sau, de ce nu, ca plăci decorative ce se pot monta ca un tablou de autor. Un material unic, versatil și eclectic, ce poate fi folosit pentru a amenaja un spațiu complet prin definirea zonelor și funcțiilor acestora, oferind în același timp performanțe și o amprentă stilistică diferite de fiecare dată.
Descoperă toate colecțiile de plăci pentru living Marazzi