Aproape 600 de apartamente au fost construite în cadrul noului complex rezidențial Aquarela din Cumbayá, Ecuador. Proiectul a fost realizat de Ateliers Jean Nouvel, Alberto Medem, Humboldt Arquitectos, împreună cu dezvoltatorul Uribe Schwarzkopf. O clădire care interpretează un nou concept de urbanism, în continuitate cu munții și vegetația luxuriantă din zonă. În primele blocuri-turn, recent finalizate, s-au folosit unele dintre liniile de produse Marazzi, ale căror performanțe tehnice – împreună cu calitatea soluțiilor estetice – au fost elementele decisive pentru alegerea antreprenorului general
Cumbayá este un oraș aflat la poalele vulcanului Ilaló, la est de capitala Quito, în valea Tumbaco.
În acest loc înconjurat de natură ce domină totul, învecinat cu pădurea nativă, Ateliers Jean Nouvel, Alberto Medem și Humboldt Arquitectos, împreună cu dezvoltatorul imobiliar Uribe Schwarzkopf, construiesc o serie de blocuri-turn rezidențiale.
Arhitectura noii structuri amintește de munții abrupți din împrejurimile orașului Cumbayá, cu blocuri-turn ce înconjoară curți verzi mari, conectate între ele. Fațadele noilor reședințe găzduiesc grădini verticale extinse și vegetație care își va croi în curând drum pe suprafețele placate cu piatră.
Pentru fiecare copac tăiat pentru construirea noii așezări, se vor planta încă zece, cu un număr total de 850 de copaci noi. De asemenea, cumpărătorii vor putea accesa o dobândă mai mică datorită creditelor ipotecare ecologice obținute pe baza certificărilor de sustenabilitate ale noii structuri imobiliare.
Ceramica la testul tropicelor
Sustenabilitatea este o temă centrală pentru proiectul Aquarela. Proiectul, alegerile privind construcția și materialele se circumscriu unei strategii de mediu atent gândite.
Natalia McLean, Director al departamentului de design interior al Uribe Schwarzkopf, explică: „Am selectat materiale de calitate care ne-au permis să ne jucăm și să creăm stimuli senzoriali. Suntem conștienți de faptul că valoarea acestor spații este proporțională cu bunăstarea pe care o pot oferi oamenilor care locuiesc acolo.
Lemnul și gresia ceramică au fost materialele cele mai în concordanță cu conceptul proiectului, care evocă un monolit mare acoperit cu vegetație densă. Ne-am dorit ca designul interior să fie pe deplin în concordanță cu poetica lui Jean Nouvel, chiar dacă alegerea finisajelor și dezvoltarea spațiilor de serviciu au fost urmărite direct de dezvoltator.”
Arhitecta McLean încheie arătând că: „sustenabilitatea plăcilor ceramice și performanțele lor tehnice au fost factori cruciali pentru alegerea materialelor. Clima pădurii și posibilitatea de a garanta o întreținere ușoară au fost elemente decisive pentru utilizarea suprafețelor din gresie porțelanată, care trebuie să reziste cel puțin două decenii. Ceramica este un material capabil să solicite puternic simțurile: calitatea estetică se îmbină, adesea, cu faptul că este surprinzător de plăcută la atingere.”
Lucrarea de pe suprafețele primelor blocuri-turn recent finalizate este o adevărată călătorie prin inspirația oferită de natură.
Pentru pardoseli s-a optat pentru seria Rocking și Mystone Ardesia din gresie porțelanată cu aspect de piatră, în culoare albă, plăcile cu aspect de lemn Treverk în culoarea bej, precum și pentru seducătoarea gresie cu aspect de marmură Allmarble în varianta Statuario. Nu s-a renunțat la aerul contemporan al aspectului de ciment și marmură al seriei Art Taupe, în nuanțe de antracit.
Pentru pereți, pe lângă naturalețea colecției Allmarble și brutalismul minimalist al Art Taupe, s-a apelat și la plăcile de gresie Grande Marble Look Golden White cu grosime subțire, străbătute de nervuri aurii, precum și la structura 3D a seriei de ceramică pentru placări Color Code. Pentru blaturile de bucătărie, s-a optat pentru aspectul compact și satinat al seriei The Top Solid Color Look, tot în nuanță albă.
Proiect realizat în parteneriat cu AREAUIO