Cum s-a schimbat livingul contemporan Ce funcții îndeplinește acesta în interiorul locuințelor și cum putem organiza mobilierul pentru a utiliza livingul la maximum?
Apărută ca un spațiu reprezentativ în cadrul reședințelor nobiliare, sufrageria propriu-zisă – concepută ca o cameră separată dedicată relaxării și convivialității – este, în prezent foarte, rar întâlnită. Readaptând sensul la realitatea interioarelor contemporane, am putea-o identifica mai mult ca funcție într-un spațiu mai larg, sau cel puțin menit să se schimbe în funcție de nevoi și intervale orare.
Mult mai des, sufrageria coexistă cu camera de zi, care include și zona de luat masa (într-o vreme, sufrageria era separată), sau – și mai des – cu bucătăria: astăzi, vorbim din ce în ce mai des despre living, folosind un termen anglo-saxon ce denumește un spațiu folosit în general în timpul orelor zilei de către întreaga familie.
Amenajarea unei camere de zi moderne: elemente ce nu pot lipsi
Concentrându-ne doar pe zona de relaxare, sau pe cea care astăzi înlocuiește sufrageria propriu-zisă, putem identifica rapid elementele de mobilier de nelipsit:
- mobilier de șezut confortabil: canapele, fotolii, puf, șezlonguri, hamace, orice ajută relaxarea și ne permite să citim, să ne uităm la televizor, să discutăm sau să ne relaxăm, singuri sau în compania cuiva;
- măsuță/măsuțe de cafea sau elemente de suport pentru băuturi, cărți, dispozitive sau orice altceva folosim în sufragerie;
- bibliotecă sau rafturi pentru cărți, discuri (care au revenit la modă) și CD-uri (pentru cei care le mai au), sau, pur și simplu, un raft pentru difuzoarele bluetooth conectate la dispozitivele personale;
- smart tv sau proiector pentru a transforma livingul într-un cinema privat sau pentru a urmări serialele preferate.
În afara acestei liste, am putea aminti și plantele: deși cu siguranță nu sunt de nelipsit pentru toată lumea, acestea reprezintă un element decorativ de mare impact estetic, iar unele dintre ele pot face aerul din interior mai sănătos.
Amenajarea mobilierului în sufragerie
Distribuția elementelor în sufragerie trebuie stabilită în funcție de nevoile și preferințele funcționale ale celor care locuiesc acolo: ideal este să încredințezi această sarcină importantă unui designer profesionist, care știe să îmbine elementele tehnice și stilistice astfel încât să corespundă cererilor familiei.
Atenție la unele greșeli în care este ușor să cazi:
- a nu lua în considerare spațiile de trecere sau accesul la ferestre, uși și/sau ferestre;
- a nu identifica (și pune în valoare) un punct focal sau un anumit element care să fie protagonistul acelui spațiu;
- a nu prioritiza funcțiile. Ce înseamnă asta?
- Dacă, de exemplu, livingul este folosit și pentru lucru, este esențial să asigurăm un spațiu în acest sens.
- De asemenea, dacă primești des prieteni sau rude în vizită, este important să asiguri mai multe locuri, de diferite tipuri, chiar multifuncționale sau care economisesc spațiu.
- Dacă televizorul nu este folosit atât de des, este inutil să te asiguri ca toate scaunele sunt orientate spre el: dimpotrivă, are mai mult sens să amenajezi o zonă de relaxare/conversație care să fie orientată către ecran doar atunci când este necesar.
- Sunt copii în casă? Sufrageria trebuie amenajată și pentru ei, cu un loc de joacă pe care să și-l organizeze și în care să facă ordine la sfârșitul zilei.
Și așa mai departe.
În funcție de poziția ușilor și a ferestrelor și odată ce au fost identificate funcțiile pe care le va avea sufrageria, scaunele și mobilierul sunt amenajate astfel încât să fie în concordanță cu designul încăperii. Adesea, dimensiunea și forma canapelei afectează distribuția restului mobilierului: spațiile rămase pot fi organizate mai flexibil.
Când camera de zi și sufrageria se îmbină: livingul modern
În majoritatea apartamentelor contemporane, sufrageria este parte integrantă a camerei de zi, prin urmare încorporează și zona de luat masa.
În aceste cazuri, este foarte important să proiectezi cu atenție încăperile și să delimitezi funcțiile, chiar și atunci când nu există pereți despărțitori.
Amenajarea mobilierului din living, în acest caz, trebuie să fie în concordanță cu scopul de a defini spațiile fără a le închide fizic.
Prin urmare, undă verde pentru mobilierul multifuncțional, ce poate separa servind, în același timp, drept containere sau rafturi. Mobilierul pentru sufragerie poate separa, conține alte obiecte, și acționa ca un raft TV: importanța proiectului este crucială.
Delimitați și definiți spații și funcții: decorarea livingului cu plăci de gresie
Tocmai în aceste cazuri, când spațiile sunt fluide și versatile și conceptul open space devine regulă, pardoseala poate deveni un element crucial, atât din punct de vedere decorativ cât și funcțional. Datorită varietății infinite de formate și aspecte materiale, gresia porțelanată reprezintă în prezent o alegere de design validă, cu ajutorul căreia se poate modifica percepția încăperilor și se poate amenaja spațiul, chiar înainte de a introduce mobilierul.
Descoperă toate colecțiile Marazzi dedicate sufrageriei