Arta de a trăi, văzută de studioul noa*

timp de lectură minutele

Arta de a trăi

Monastero Arx Vivendi - acesta este numele noii unități hoteliere din Arco, în provincia Trento - proiectată de studioul noa* network of architecture.

Din punct de vedere al proiectării, s-a pornit de la ideea de a adapta tipologia specifică Mănăstirii Serve di Maria Addolorata, de pe malul superior al lacului Garda, păstrând designul original al aleilor interioare și extinzând rigoarea geometrică la noi volume și acordând mare atenție alegerii materialelor și culorilor.

Intervenția a presupus restructurarea și transformarea mănăstirii ce datează din secolul al XVII-lea și a interioarelor ale acesteia într-o unitate hotelieră, prin crearea de spații comune (recepție, hol, sală de mese, bar și bucătărie) la parter și dormitoare distribuite în principal la primul etaj și la mansardă.

În plus, a fost construită de la zero o zonă <em>wellness</em> cu vedere la grădină: 500 mp cu spații pentru relaxare, săli de tratament, saune și un spațiu <em>wellness</em> cu baie de aburi.

Construcția a primit o mențiune la categoria dedicată proiectelor comerciale în cadrul decernării premiului „La Ceramica e Il Progetto (Ceramica și Proiectul)” în 2021, promovat de asociația Confindustria Ceramica. Intervenția asupra edificiilor din secolul al XVII-lea reprezintă o reconversie a unei structuri istorice în hotel, iar ceramica poate reprezenta o alegere eficientă, capabilă să permită un dialog între trecut și prezent la nivelul referințelor materiale, împreună cu performanțele necesare unui spațiu public.

„Această clădire, cu caracterul său auster”, explică Niccolò Panzani, designer de interior la noa*, „avea nevoie de materiale care să pună în valoare caracteristicile contextului preexistent. Gresia porțelanată Mystone Ceppo di Gré – folosită în camere și apartamente (pentru pardoseli și placări, în formatele 60×60 și 30×60 cm, dar și în blaturile din băi) – ni s-a părut ideală pentru a conferi încăperilor un aer natural, elegant și atemporal, în ton cu spațiile mânăstirii. În vechiul refectoriu, am placat masa centrală lungă din sala pentru micul dejun cu plăcile din colecția The Top Marble Look Grigio Carnico, în culoare închisă, ce îmbină performanțele ridicate ale acestui material cu aspectul maiestuos”. Ceramica s-a dovedit, încă o dată, extrem de versatilă; de la suprafețele interioare până la mobilier, a susținut cheia interpretativă a proiectului și a răspuns nevoilor privind performanțele adaptate unui loc destinat ospitalității.