Spații conectate și deschise, care evidențiază o relație cu exteriorul, cu lumina și cu elementele naturale. Baia de tip spa este cea care evocă tipologia băilor antice, dedicată stării de bine și cultului corpului. Materialele care sugerează pietrele naturale, mozaicurile și texturile calde ale pământului sunt alese pentru proiectarea locului de relaxare.
Încă din vremurile băilor romane, aceste spații dedicate stării de bine au vizat frumusețea: clădiri monumentale sau microcosmosuri urbane din interiorul orașului. Locuri care au fost întotdeauna dedicate socializării, dacă erau publice, dar, în general, destinate detașării de „treburile cotidiene” și îngrijirii personale.
Din modelul original, centrele de wellness de astăzi păstrează concatenarea spațiilor circumscrise unei anumite activități, specializate, o structură pe care o regăsim și în spa-urile domestice, ceea ce a contribuit foarte mult la crearea camerelor fracționate, proiectate pe zone în funcție de necesitate.
Ideea centrului spa transferă o viziune axată pe relaxare, meditație și reîntoarcere la elementele naturale în băile contemporane.
Baia devine, prin urmare, locul de deconectare și evadare din calea zgomotului și a stresului. Proiectarea acestor spații înseamnă concentrarea pe câteva elemente cheie: rigurozitate estetică, forme esențiale și atenția acordată finisajelor, care transformă baia într-un loc de cult pentru corp, unde sunt reunite curățenia, relaxarea, odihna și meditația.
Elementele arhitectonice sunt în dialog cu mediul înconjurător: se încearcă evidențierea relației dintre spații prin intermediul luminii naturale, camerele sunt deschise și pereții devin ferestre mari pentru a permite un continuum între interior și exterior.
Pentru a reproduce aceste efecte, am ales, pe de-o parte, o soluție mai rece și „stâncoasă”, obținută cu ajutorul Mystone Ardesia în cele trei variante de culoare, Antracite, Cenere și Bianco, amestecate pe pardoseală cu o montare în os de pește compusă din șipci personalizate de 20×90 cm, combinată cu mozaicul Gesso/Carbone din colecția Zellige, utilizat pentru placarea dușului.
Pe de altă parte, am obținut o versiune mai caldă și mai luminoasă datorită utilizării seriei Terratech în culorile Salvia și Polvere și formatului lor în mozaic, montat în zona dușului și în jurul lavoarelor.