Atât de frumoase, încât par tablouri

timp de lectură minutele

Cum se poate exploata pe deplin frumusețea plăcilor maxi din gresie porțelanată de 6 mm

De la materiale de placare la opere de artă: într-o locuință privată de lux, plăcile ceramice de dimensiuni mari din gama Grande au fost folosite atât pentru placarea pardoselilor și pereților, cât și pentru înfrumusețarea interioarelor într-o manieră artistică, ca o pictură ceramică. Locuința, situată în capitala Lituaniei, Vilnius, este caracterizată de suprafețe cu aspect de marmură, predominante în toate încăperile, de la zona de zi până la baie, trecând prin culoarul de la intrare.

În cadrul proiectului de care s-a ocupat studioul SIIN Architecture, condus de Simona Pielikytė, culorile Mării Baltice și natura înconjurătoare au reprezentat sursa de inspirație pentru alegerea materialelor și cromatica locuinței. Pinii, dunele de nisip și apusurile de soare deasupra mării se reflectă în detaliile mobilierului, în nervurile placărilor cu aspect de marmură și în țesături.

Apartamentul dispune de o cameră de zi spațioasă, unde coexistă bucătăria, sufrageria și zona de relaxare: aceasta din urmă este singura cu pardoseală din lemn de culoare închisă montat în spic unguresc. În restul casei a fost preferată gresia subțire cu aspect de marmură din colecția Grande Marble Look, utilizată în diferite nuanțe și texturi.

Atât pentru coridor, cât și pentru restul camerei de zi, s-au folosit plăci în format 120×120 cm în versiunea caldă Golden White mată, înfrumusețată cu nervuri aurii. Alegerea gresiei porțelanate cu grosime subțire de 6 mm ca material pentru placări la 360° este subliniată prin utilizarea plăcilor ca pânze decorative din ceramică: astfel, cele două încăperi sunt transformate într-o galerie de artă privată, pe pereții căreia sunt expuse două plăci Grande Marble Look Capraia Book Match, în versiunea de 160×320 cm, cu nervurile caracteristice în nuanțe intense și întunecate, montate în continuitate pentru a obține un efect al compoziției în oglindă, foarte rafinat.

Privind-o pe verticală, expusă ca un tablou de admirat, de mari dimensiuni, se poate observa și mai mult perfecțiunea interpretării materiale a gresiei, care evidențiază și aduce un omagiu celor mai apreciate caracteristici ale marmurei. O alegere care exprimă însuși interesul designerilor pentru un material atât de versatil și eclectic, încât îmbină arta și arhitectura.

Pentru băi, alegerile stilistice sunt similare. În baia principală, Grande Marble Look alternează în versiunea Saint Laurent lucioasă (pardoseală și doi pereți) și Statuario naturală/mată (ceilalți doi pereți). În cea de-a doua baie, pentru pardoseală s-au folosit plăcile Capraia în finisaj lucios (aceleași ca plăcile decorative de pe pereți din zona de zi), în timp ce pe perete au fost combinate Capraia și Statuario. În toate cazurile, formatul folosit este cel mare de 120×120 cm cu grosime de 6 mm.

Simona Pielikytė Siin Architecture Studio
Fotografii: Leonas Garbaciauskas