Bifulco Exclusive: magazin cu produse din carne și sandvișuri gourmet, în numele sustenabilității

timp de lectură minutele

Bifulco Exclusive: magazin cu produse din carne și sandvișuri gourmet

Arhitectul Michele Piccolo evocă vechile măcelării și spațiile industriale prin utilizarea personalizată a colecțiilor de gresie porțelanată Evolutionmarble și Grande Metal Look.

În interiorul unei vechi fabrici din anii 50, în inima comunei Ottaviano (Napoli), a luat naștere un complex de măcelării și magazine de sandvișuri pe două niveluri, de peste 300 de mp. Cu barul și aperitivele tartare la parter și magazinul de sandvișuri gourmet la primul etaj, Bifulco Exclusive este un loc în care să te oprești. Proiectul de conversie și designul interior sunt realizate de studioul napolitan Architetto Michele Piccolo + Partners, care s-a inspirat din magazinele cu produse din carne din nordul Europei, evocate de mediul frigorific complet vitrat de la intrare și de trimiterea neîntreruptă la marmură în diferite texturi și culori: de la onixul care acoperă încăperile reci, până la maroul copacilor de pădure regăsit în mese.

 

„Dorind să ne inspirăm de la vechile măcelării, unde marmura era protagonista absolută”, povestește Michele Piccolo, „am căutat un produs similar, dar cu caracteristici tehnice și performanțe mai adaptate ambianțelor specifice restaurantelor”. La parter iese în evidență pardoseala alb-negru care face trimitere la un motiv grecesc. „Am pornit de la colecția de gresie porțelanată Marazzi Evolutionmarble și, prin personalizarea plăcilor din catalog, am dat naștere unei texturi care oferă o interpretare complet nouă asupra viziunii clasice a marmurei. Prin urmare, am pornit de la formatul „comercial” al plăcilor și am creat nouăsprezece elemente de bază, care, așezate după un model precis care alternează cele două culori Nero Marquina și Calacatta, formează o geometrie între chenarul în stil grecesc și mozaicul împletit”.

La etaj, se evidențiază bucătăria deschisă, în continuitate cu sala de restaurant. Este un spațiu mare care trebuia să fie armonizat și „încălzit” prin alegerea materialelor. Michele Piccolo a pus la dispoziție un covor cu o textură metalică cu inserții decorate: „trebuind să conciliem voința clientului, care a preferat un limbaj „industrial” pentru ambient, cu o atmosferă elegantă care se potrivește unui spațiu gourmet, am ales să îmbinăm gresia porțelanată și piatra naturală. Astfel, pe pardoseala sălii, sunt utilizate colecția Marazzi Grande Metal Look Iron Dark, în format mare de 160 x 320 cm, și inserții din piatră vulcanică decorate cu Pecchioli din Florența. Același format de gresie porțelanată a fost utilizat pe pardoseala bucătăriei profesionale combinată de această dată cu un strat de sticlă cu aspect de marmură.

 

Cerințele estetice nu pot ignora astăzi atenția pentru sustenabilitate, care variază de la optimizarea resurselor la alegerea materialelor, evaluată nu numai din punct de vedere al performanței, al întreținerii și al durabilității, dar și al certificărilor. „Curățarea și igiena mediilor în care sunt prelucrate și administrate produsele alimentare sunt o cerință esențială”, continuă Piccolo, „de aici, alegerea gresiei porțelanate, deoarece combină rezistența la atacuri chimice, fizice și mecanice, curățenia și estetica”.

Marazzi Grande Metal Look și Evolutionmarble dețin certificarea GreenGuard care garantează limite stricte ale emisiilor chimice în medii externe și contribuie la obținerea de credite pentru construcția clădirilor conform certificării LEED.