Borgo Baccile, recuperarea unui burg care era destinat să dispară

timp de lectură minutele

Borgo Baccile

Gresia cu aspect de lemn Marazzi pentru pardoselile unui burg istoric cu farmec discret și modern

Situat între dealurile din Abruzzo în provincia Chieti se găsește Resortul Borgo Baccile, un mic burg istoric recuperat de familia de viticultori Fantini, pe proiectul biroului Rocco Valentini Architecture.

Burgul conține patru clădiri construite între începutul sec. XIX și începutul sec. XX, utilizat pe timpuri ca gospodări rurale și transformate azi într-o structură primitoare deschisă publicului, adâncită între vițe de vie.

Proiectul Borgo Baccile este o intervenție interesantă de reabilitare care vede, în afara intervențiilor de restaurare conservativă, introducerea unui element arhitectonic puternic contemporan, o structură modernă din oțel, cor-ten și sticlă, în completarea clădirii istorice mai deteriorate, și extinderea spațiului acoperit prin integrarea de noi structuri din cărămizi cu goluri cimentate și acoperiri din lemn.

Clădirile istorice au fost decorate cu un stil modern și discret, cu scopul de a crea spații foarte primitoare între pereții din piatră originară și bolți din cărămidă. Fiecare detaliu a fost studiat astfel încât să se armonizeze cu contextul istoric ca și finisajele, alese de proiectanți cu mare respect față de cel existent.

În acest context valoros s-a dovedit câștigătoare alegerea unei gresii cu aspect de lemn Marazzi, în special ale colecțiilor Treverkchic și Treverkever.

Treverchic în finisaj de nuc italian și Treverkever cu finisaj natural, cu tonalitățile lor calde și naturale, sunt în perfectă armonie cu colorațiile pietrei și ale cărămizii. Marile panouri de gresie evocă perfect cărămizile perforate din lemn care nu se mai pot recupera din vechile locuințe rurale și răspund bine la cerințele de rezistență facilitare de întreținere necesare noii structuri primitoare.

Azi, Borgo Baccile este un resort încântător unde se respiră istoria unei familii de viticultori pasionați, care a transformat vehicul burg cufundat în parcul Majella într-o structură primitoare și modernă în care recuperarea inteligentă a pereților din piatră se armonizează cu o decorare modernă, un nou mix de materiale și piscina în aer liber suspendată pe vii.