<link rel="stylesheet" href="/static/CACHE/css/ad95a10e22be.css" type="text/css" media="screen, projection">

Bunăstare și durabilitate: proiectul sediului Prysmian din Milano

Un vechi complex industrial primește noi spații de lucru, proiectate de arhitectul Maurizio Varratta

Bunăstare și durabilitate: proiectul sediului Prysmian din Milano

Uneori se întâmplă ca un proiect să reușească să-și însușească multe solicitări diferite ale modernității: necesitatea de a economisi solul urban, dens și prețios; admiterea dialogului, delicat și inevitabil, între vechi și nou; utilizarea corectă a resurselor, fie ele materiale sau energetice.

Ca întotdeauna, este bine să se facă referire la un caz real. Să vorbim despre proiectul noului sediu al Prysmian în Milano, inaugurat la sfârșitul lui 2016, executat de Maurizio Varratta și concentrat pe punerea în valoare a unei clădiri vechi de natură industrială, care a trecut deja prin mai multe intervenții de transformare, cu rezultate puțin eficace și convingătoare în timp.

În 2011, proprietatea, condusă de proiectant, pune în sfârșit negru pe alb cerințele reale ale utilizării spațiului ca obiect al recuperării funcționale și arhitectonice și începe proiectul de transformare.

Intervenția structurală, arhitectonică și inginerească reușește să atingă o înaltă calitate propusă în momentul proiectării, datorită unei utilizări atente a resurselor și a evaluării diferitelor elemente în joc: necesitatea păstrării intacte a unor structuri preexistente valoroase, voința de a exploata cât mai bine elemente ambientale ca orientarea volumelor de construcție și, nu în ultimul rând, studierea raportului între diferite materiale utilizate pentru placarea suprafețelor orizontale și verticale.

Plăcile de gresie rectificate ale unei colecții cu aspect de țesătură „personalizată” de la Marazzi, cu o textură fină și insolită, se demonstrează a fi capabile, în interiorul volumelor vitrate ale serelor, să structureze o ramă grafică interpretată într-un antracit modern în jurul suprafețelor verzi sau tratate cu pardoseală din parchet.

În acest fel, căile de acces și locurile de parcare sunt ușor de identificat și, în același timp, beneficiază estetic de jocul de țesătură de suprafață realizată de lumina naturală provenită din amplele deschideri ale acoperișului.

În interiorul birourilor și al spațiilor comune, pardoseala antracit în format 60x60 cm oferă, alături de albul ales pentru finisarea diferitelor piese de mobilier, un contrast de culoare eficace, dar nu foarte invaziv. Echilibrarea este oferită de griul placării care, de această dată, este aleasă în formatul 30x60 cm.

Alegerea prezintă fără îndoială aspecte pozitive în definirea caracteristicilor de bunăstare a spațiilor indoor. Să vedem, împreună, imaginile realizării.

Ph Saverio Lombardi Vallauri

Ar putea să te intereseze și...