Când baia devine o expresie a hedonismului

timp de lectură minutele

Designeri față în față. Reprezentanții Palomba Serafini Associati vorbesc despre transformarea băii dintr-o cameră cu rol pur funcțional într-o încăpere a emoțiilor, iar gumdesign subliniază ideea revenirii la îngrijirea personală, arătând că atenția acordată frumuseții și eco-compatibilității a crescut din ce în ce mai mult.

Baia este încăperea care a evoluat cel mai mult, nu numai în spațiile rezidențiale, ci și în cele publice și în industria HoReCa. Transformările au vizat nu doar finisajele și mobilierul ci, mai ales, modul de înțelegere a spațiului. Pe parcursul acestei evoluții, materialele ceramice au îmbrăcat forme noi și s-au prefigurat direcții de dezvoltare inedite. Am rugat mai mulți designeri, care proiectează băi de ani buni, să ne spună cum vor arăta scenariile viitoare.

 

Palomba Serafini Associati

„Baia a suferit o revoluție culturală, care a debutat la începutul anilor ’90, devenind, dintr-o cameră cu rol pur funcțional, o încăpere a emoțiilor. S-a înțeles că această parte a casei poate avea o valoare estetică diferită. Ușa care delimita teritoriul instalatorului de teritoriul arhitectului a fost demolată! Astfel, baia a început să fie un spațiu proiectat. S-a trecut de la obiecte sanitare pur funcționale la produse care spun o poveste, participând la un nou ritual cotidian. Materialele și culorile s-au schimbat, iar designul a intrat într-o paradigmă mai puțin tehnică, cu accent pe o dimensiuni mai evocatoare, reflectând tranziția de la epoca hedonistă a mașinăriilor la o eră mai contemplativă și spirituală. Dintre tipurile de băi, cele ale hotelurilor au suferit cele mai mari transformări: au devenit mai importante decât dormitorul, pentru că au fost proiectate într-un mod spectaculos și atrăgător.

Placările au depășit stadiul de element cu rol exclusiv funcțional; acum, performanțele lor pot influența proiectul unei băi. Plăcile de ceramică au început să emuleze materialele naturale, cu un impact important asupra sustenabilității mediului, conferind băilor un „aer natural”. De asemenea, gresia nu se mai folosește numai pentru placări, fiind utilizată și pe rafturile vizibile sau integrată în mobilierul modular. Grosimea sa redusă, care a condus la o diminuare considerabilă a greutății, ne-a permis să o utilizăm și în sectorul naval sau pentru zgârie-nori, unde materialele ușoare sunt deosebit de importante”.

 

gumdesign – Laura Fiaschi + Gabriele Pardi
„Dorințele și modul de înțelegere a băii s-au schimbat, iar în prezent acestea se dezvoltă și se extind. Materialele și accesoriile decorative au devenit din ce în ce mai apreciate, fiind dedicate plăcerii corpului și a minții și reflectând din ce în ce mai mult preocuparea pentru eco-sustenabilitate. Vorbim despre o adevărată întoarcere la origini: la băile romane, la băile turcești, la spațiile de îngrijire personală. „Locuitorii” băii, adică accesoriile decorative, necesită un design din ce în ce mai atent, orientat spre simțuri și funcționalitate, spre eco-compatibilitate și spre frumusețe ca sursă a stării de bine. Acestea sunt elemente „mobile” cu destinații specifice, cum ar fi casa, mai degrabă decât hotelul, fiind concepute în jurul unei idei bine definite. Suprafețele băii sunt unite prin motive decorative datorită inovațiilor tehnologice de imprimare sau a materialelor noi, cum ar fi tapetul, cu ajutorul cărora este posibilă construirea unui nou cod conceptual al proiectare.

Materialele ceramice reprezintă un alt domeniu în plină dezvoltare. Ne plac aceste materiale și nu dorim să le ascundem sau să le „deghizăm”, ci să le evidențiem natura intrinsecă. Astfel, culoarea și textura naturală pot găsi o utilizare eficientă, atât pentru pardoseală, cât și pentru placarea mediilor rezidențiale și a spațiilor istorice”.