Când spațiul facilitează învățarea

timp de lectură minutele

O școală sigură și confortabilă. Nu doar eficientă din punct de vedere energetic, ci și frumoasă, sustenabilă și incluzivă. Este vorba despre extinderea școlii gimnaziale din Monastier di Treviso, un proiect realizat de Mate Engineering, câștigătoare a concursului La Ceramica e il Progetto, care prezintă o utilizare extinsă a gresiei porțelanate

O școală cu un singur etaj, modernă și eficientă din punct de vedere energetic, simplă ca design interior, dar colorată și confortabilă, în strânsă legătură cu naturași mediul înconjurător. Este vorba despre noua școală gimnazială din Monastier di Treviso, proiectată de Mate Engineering și premiată în cadrul concursului La Ceramica e il Progetto 2022 (Ceramica și Proiectul), la categoria „Proiecte instituționale – mobilier urban”, ce premiază cele mai bune proiecte de arhitectură în care materialul ceramic este parte integrantă a proiectului.

Proiectul a constat în reamenajarea unei clădiri care datează de la începutul secolului al XX-lea, foarte energofagă, ce nu mai corespundea normelor de siguranță și antiseismice. Obiectivul de a atinge standarde ridicate de sustenabilitate a mediului, așa cum sunt descrise în orientările ministerului învățământului din Italia, a stat la baza proiectului; prin consolidarea anvelopei și instalațiilor clădirii, complexul școlar a devenit o„clădire cu consum de energie aproape zero” (nZEB). Un nou corp de clădire cu rezistență seismică ridicată a fost adăugat la complexul original, egal cu 25% din cel existent, fără bariere arhitecturale și, mai ales, cu un consum de energie foarte scăzut.

În noua clădire, o atenție deosebită a fost acordată studiului domoticii, utilizării de materiale durabile și pătrunderii luminii naturale în încăperi. „Mediul fizic al spațiilor educaționale”, arată arhitectul Maurizio Pavani, fondator al Mate Engineering, „are un rol decisiv pentru calitatea învățării și dezvoltarea psiho-fizică a elevului: îi influențează comportamentul, încurajează socializarea și poate avea impact asupra performanțelor școlare”. Pentru a implementa conceptul de bunăstare și buna desfășurare a activităților didactice, Mate Engineering s-a axat pe confort termic, aer sănătos și confort acustic, pentru acesta din urmă folosind plafoane fonoabsorbante; de asemenea, a creat spații vitrate mari pentru a lăsa să pătrundă lumina soarelui, controlate atât de streșinile anvelopei care acționează ca parasolare, cât și de jaluzelele exterioare ce filtrează aerul, cu acționare electrică. „Ferestrele pe toată înălțimea asigură continuitatea vizuală și accesibilitatea mediului natural, care devine, astfel, o extensie a spațiilor educaționale”.

Este important ca școala să se deschidă către comunitate, devenind un loc de referință pentru aceasta din urmă. Prin urmare, intrarea nu mai este doar un hol, ci o „agora” deschisă; coridoarele nu mai sunt doar spații de distribuție, ci medii de socializare. Noile săli de clasă pot fi amenajate în funcție de materia predată: dispunerea băncilor poate varia – șiruri paralele (tip teatru), forme dreptunghiulare, șerpuite, tip insule sau amfiteatru.

Utilizarea extinsă a gresiei porțelanate pe pardoseli, pentru instalațiile sanitare, și pentru placări. „Alegerea”, continuă Pavani, „s-a îndreptat către un produs care să adauge la estetica elegantă și luminoasă aspecte funcționale importante pentru o clădire școlară, cum ar fi durabilitatea, proprietățile antiderapante și ușurința de curățare și întreținere”. Colecția Stream de la Marazzi (în culoarea Ivory și în format 60×60), compusă din 40% material reciclat, este utilizată în spații fără întreruperi; în timp ce gresia porțelanată din sistemul Autonomy a fost utilizată pentru a crea trasee tactile rectilinii pentru nevăzători și persoane cu deficiențe de vedere, generând coduri de atenționare (pornire-sosire) și semnale de viraj. Autonomy constă, de fapt, în plăci în format 20×20 cm cu forme geometrice în relief și culori (Panna pentru drept înainte/Giallo pentru stop), care respectă indicatoarele standard europene. Pentru codul de traseu drept, este disponibil și formatul 30×30 cm, ceea ce duce la lățimi ale traseului tactil de 40, 60 sau 80 cm în cele două formate.

„În general”, conchide Pavani, „am fost interesați să obținem omogenitatea finisajelor interioare fără a diferenția traseele comune de sălile de clasă. Și să creăm medii confortabile și incluzive, cu tonuri calde și un aer domestic”.

Foto: Federico Covre