Schimbarea obiceiurilor noastre de viață a fost bruscă și drastică; în câteva luni, am înțeles că, probabil, aproape nimic nu va mai fi ca înainte. Multe firme de cercetare și operatori de piață cartografiază această schimbare, evidențiind noile tendințe.
Acesta este cazul EXS Italia – societate care se ocupă cu recrutarea de personal de conducere, din cadrul Gi Group, care, la reînceperea activității, a prezentat rezultatele unei cercetări bazate pe un eșantion de interviuri cu directorii generali ai unor firme cunoscute de design interior.
Conviețuire și spații comune
„Măsurile de izolare socială i-au determinat pe italieni să regândească mediile domestice și nevoile lor locative – explică Filippo Cesarino, Practice Leader al EXS Italia – (…) De ceva timp, asistăm la o convergență a spațiului și confortului domestic la locurile de muncă, iar acum această convergență devine bidirecțională: spațiile de lucru intră în case. Confortul, până acum considerat adesea un „plus”, ceva la care se poate renunța, va avea o importanță mai mare”.
Acestea sunt noile tendințe confirmate de piața imobiliară: necesitatea de a reorganiza spațiile domestice ținând cont de siguranță și de o utilizare accentuată a smart working (muncă inteligentă); realizarea simultană a mai multor activități domestice – de la joc la studiu, de la gătit la muncă – în același mediu; creșterea nevoii de „conviețuire”; nevoia tot mai mare de a petrece timp în aer liber și de a organiza spațiile exterioare, privite ca o extensie a casei.
Renovarea înainte de vânzare
Analizând impactul izolării asupra ofertei noi deja existente în orașul Milano, Abitare&Co, o agenție imobiliară specializată în construcții noi în capitala lombardă, a constatat o creștere semnificativă a activității la nivelul proiectării tehnice pentru a realiza modificări din mers la nivelul imobilelor care urmează să fie scoase la vânzare. Multe dintre aceste inițiative s-au referit la apartamentele de dimensiuni reduse sau care nu includeau prezența unui balcon. Modificările prevăd fuziunea a două unități pentru a crea una singură cu spații exterioare. În alte cazuri, s-au realizat restructurări ale apartamentelor pentru a favoriza prezența spațiilor dedicate în principal muncii inteligente. Chiar și acoperișurile sunt reproiectate pentru a putea fi exploatate la maximum ca spații de petrecere a timpului liber sau relaxare. Noii cumpărători solicită un living mai mic în favoarea unui balcon și unei bucătării mai mari.
Utilitățile fac diferența
„De fapt, locuința nu este doar un imobil”, spune Paola Caniglia, șefa Unității de afaceri pe segmentul Retail al societății BVA Doxa, „ci și un ansamblu de utilități, electronice de consum, mobilier, divertisment și multe altele”.
În timpul săptămânilor de izolare, au devenit vizibile disfuncționalități ale multor locuințe actuale în ceea ce privește gestionarea impactului muncii inteligente intensive (mai mulți membri ai familiei implicați în diverse activități în același timp) și, probabil, acestea continuă să se facă resimțite și în prezent.
Schimbarea sau renovarea locuinței proprii va necesita perioade mai lungi de timp și bugete semnificative (chiar dacă stimulentele fiscale susțin această cerere, n. red.); în același timp, va fi prioritară modificarea unei părți a mobilierului pentru a crea un post de lucru, inexistent anterior, sau pentru a crește calitatea conexiunii Wi-Fi în toate camerele, sau chiar pentru echiparea cu televizoare mai mari și aparate electrocasnice „agile”. Experiența izolării a transformat casele în săli de sport, mini-cinematografe și săli de ascultat muzică, cu o utilizare masivă a ofertei de programe la cerere, ceea ce a creat o nouă problemă. Această evoluție va pune în valoare și prezența spațiilor comune dintr-un condominium care pot fi utilizate în aceste scopuri, dar și pentru lucrul la comun.
Acestea sunt concluziile care reies din recentul studiu BVA Doxa privind scenariile pentru piața imobiliară în 2020.