Abordarea temelor majore ale prezentului, cu proiecte care variază de la arhitectură la design interior, de la spații comerciale la hoteluri și restaurante. Aceasta este activitatea cotidiană a studioului fondat și condus de arhitecții Tiziano Vudafieri și Claudio Saverino, cu sedii la Milano și Shanghai. În cariera lor de douăzeci de ani, au lucrat în aproape fiecare țară și pe fiecare continent, căutând să îmbine identitatea locurilor cu o „strategie de a povesti” precisă.
Casele noastre sunt în schimbare; pe de o parte, se vorbește despre un nou minimalism, pe de altă parte, a crescut nevoia de atmosferă, de căldură, de decor…
Nu vedem o relație directă între „nevoile pandemice”, pe de o parte, și, pe de altă parte, opoziția dintre minimalism și un mediu bogat decorat. Austeritatea minimalistă, simplă și, respectiv, bogăția de materiale reprezintă stări sufletești, viziuni asupra lumii. Într-o perioadă dificilă și foarte domestică, poate căutăm cu toții mai multă empatie, căldură și confort în habitatele noastre. Casele noastre se vor schimba, dar nu cu mult: ceva mai multă flexibilitate, mai multe spații în aer liber și căutarea zonelor verzi din apropiere.
Proporția, măiestria, calitatea ridicată a decorului, care sunt elementele care nu pot lipsi din formula dvs.?
Ne place ideea de „proiect de relații”. Folosind o metaforă ecologică, arhitecții creează, după noi, „habitate”, spații cu o anumită calitate, ce permit speciei noastre să relaționeze social. Simplificând destul de mult, ingredientele fundamentale ale muncii noastre sunt spațiul, lumina și materia. Trebuie să dăm sens acestor elemente, adăugând atenția pentru relațiile dintre obiecte, spațiu și oameni.
Multe produse decorative garantează performanțe foarte ridicate, iar digitalul este din ce în ce mai prezent. Cum se schimbă designul interior?
Ne plac atât cercetarea și produsele industriale, cât și artizanatul. Digitalul reprezintă o resursă excelentă, atât în timpul dezvoltării proiectului, cât și pentru că ne permite să proiectăm și să creăm cu ușurință produse personalizate, cu costuri reduse și cu libertate de expresie și de decorare cu adevărat nelimitată. În mod egal, această combinație ideală între măiestrie și producție în serie se găsește și în ceramică, unde bogăția finisajelor, a motivelor decorative și a personalizărilor permit crearea unei noi metrici compoziționale. Cele mai recente inovații, de asemenea, în domeniul suprafețelor antibacteriene, cu auto-curățare, reușesc să combine etica și estetica într-o singură alegere.
Aveți sedii la Milano și, din 2012, la Shanghai. Care sunt tendințele emergente cele mai puternice?
În douăzeci de ani s-au produs multe schimbări. China (și Shanghai) este acum o țară complet diferită, dar mai ales clienții s-au schimbat. Astăzi, în special în Shanghai, concurența și calitatea proiectelor sunt egale, dacă nu chiar superioare celor din Milano, Londra sau New York. În ceea ce privește tendințele, China se axează din ce în ce mai mult pe noi tehnologii și clădiri inteligente, atât din punct de vedere funcțional, cât și din punct de vedere constructiv. Se acordă o mare atenție sustenabilității, inclusiv din perspectiva planului ambițios al guvernului de a ajunge la neutralitate din punct de vedere al emisiilor de carbon în 2060. Există atenție pentru ceea ce vine dinspre Europa, în special designul italian: suntem într-o situație istorică absolut favorabilă pentru a deveni un reper pentru China.
În acest moment de tranziție istorică, la ce proiecte lucrați?
Avem mai multe proiecte pentru industria hotelieră, inclusiv un nou hotel pentru grupul UNA, care se va deschide în curând la Milano. Mai avem în lucru două hoteluri în Cortina (Veneto) și Licata (Sicilia) pentru grupul Falkensteiner. În domeniul alimentației publice, după ce am proiectat noul său restaurant Paradiso din Cannes, colaborăm din nou cu bucătarul francez Pierre Gagnaire pentru o nouă lansare în Abu Dhabi. De asemenea, am lucrat la o temă foarte actuală a reproiectării spațiului public: Valet, un sistem de tip „parklet”, prin care se generează noi spații exterioare pentru magazine și terase pentru restaurante, transformând străzile în locuri verzi, primitoare.