Cascina Merlata: în Milano proiectul de social housing ecosustenabil, executat de Antonio Citterio și Patricia Viel

timp de lectură minutele

Cascina Merlata: în Milano proiectul de social housing ecosustenabil

Fațade ventilate din gresie Marazzi și surse regenerabile în serviciul clădirilor, soluțiile pentru a crea spații sănătoase și sigure

Cascina Merlata este un proiect inovativ de social housing , cu un total de 900.000 de metri pătrați, dezvoltat în apropierea zonei expoziționale Expo 2015 la Milano. Predominant rezidențial, noul cartier include, de asemenea, facilități și servicii precum școli, grădinițe, parcuri de joacă și zone special amenajate pentru rulote și campare.

Intervenția urbanistică a fost condusă de biroul Antonio Citterio Patricia Viel și realizată conform principiilor celor mai avansate de durabilitate ambientală, cu scopul de a răspândi standarde calitate ridicate în tot complexul, cu o atenție specială acordată calității peisajului urban cu ajutorul materialelor utilizate, proiectării spațiilor publice și al elementelor de mobilier urban, până la proiectarea fațadelor clădirilor, deservite exclusiv de surse regenerabile.

Din această viziune de proiectare durabilă face parte alegerea proiectanților a unui sistem cu fațadă ventilată pentru exteriorul clădirilor care, datorită unei izolații exterioare continue, elimină orice punte termică și reprezintă cel mai bun sistem de acoperire din punct de vedere al energiei și confortului termic pentru clădiri.

Una dintre clădirile protagoniste aleintervenției de la Cascina Merlata este marele turn de 23 de etaje care, împreună cu clădirea de dedesubt de nouă etaje, creează o mare „grădină de acoperiș”.

În mod sigur, clădirea este caracterizată de fațade, rezultat al unui atent studiu al geometriei, formelor și materialelor. Este vorba de fațade ventilate, placate în întregime cu gresie porțelanată Marazzi, de diferite formate, culori și finisaje.

Concret, proiectanții au alternat inteligent gresia cu aspect de piatră Mystone Gris Fleury grigi în formate 60×60, 30×120, 60×120, îmbinând-o într-un inedit patchwork geometric în SistemN, gresia Marazzi cu prestații tehnice ridicate, aleasă în culoare grafit închis, în formatele 60×120 și 60×60. Gresia de culoare mai închisă a fost utilizată în unele puncte ale fațadelor, de exemplu la ferestre, pentru a sublinia geometria fațadei cu un clarobscur. La final, intrarea a fost placată cu o colecție Blend, o gresie tehnică perfectă, atât pentru exterior, cât și pentru interior.

Puteți descoperi imagini ale proiectului în cadrul galeriei fotografice.