Câțiva pași pentru a asigura un aer mai sănătos în interior

timp de lectură minutele

Împreună cu Paolo Ciccioli, cercetător asociat la Institutul pentru sisteme biologice al Consiliului Național de Cercetare (Consiglio Nazionale delle Ricerche - CNR), am discutat despre aspectele importante care trebuie luate în considerare pentru sănătatea aerului din spațiile noastre de locuit.

Ce substanțe ar trebui considerate cele mai nocive pentru sănătatea aerului din încăperi?

Există două clase principale de contaminanți care trebuie ținuți sub control în aerul din spațiile interioare: particulele în suspensie (PM10 și PM2,5), care includ și ciupercile și bacteriile, și compușii organici volatili (COV) care, fiind de ordinul miilor, nu pot fi eliminați toți odată. Prin urmare, trebuie acordată prioritate celor mai toxice substanțe. Virusurile care se răspândesc prin picături de dimensiuni relativ mari (de la 5 la 5000 micrometri) trebuie, de asemenea, să fie incluse în categoria contaminanților de interior, și, prin urmare, pot fi eliminate de aceleași sisteme capabile să descompună particulele în suspensie de tip PM2,5.

Pe piață există diferite sisteme dinamice de eliminare a contaminanților din spațiile interioare (sisteme de filtrare și purificare), dar cea mai mare problemă este că nu există nicio metodă care să certifice performanțele reale ale acestor sisteme. Aceasta va fi provocarea următorilor ani; definirea unei metode de a certifica, la nivel internațional, domeniile de aplicare și eficacitatea relativă.

 

Spre ce ne putem orienta pentru a fi rezonabil de liniștiți că trăim în spații de locuit sănătoase?

Trebuie să liniștim cititorii. Dacă suprafețele interioare ale unei locuințe sunt curățate cu substanțe precum hipoclorit de sodiu, apă oxigenată sau abur, iar încăperile sunt aerisite des, acumularea de substanțe toxice cu care intrăm în contact este foarte redusă, iar riscurile pentru sănătate sunt extrem de limitate. De asemenea, este bună și utilizarea materialelor bacteriostatice și bactericide pentru a asigura igiena constantă a rafturilor, pereților și pardoselilor, care trebuie, totuși, curățate în mod periodic.

Și ozonul poate fi utilizat pentru igienizarea aerului, dar trebuie aplicat la alte concentrații și, astfel, încăperea trebuie să fie aerisită în mod corespunzător după aplicarea acestui tratament. Razele UV-C sunt un alt sistem eficient, dar dăunător pentru oameni; utilizarea lor nu se poate face în prezența oamenilor și nu funcționează în zone umbrite.

 

Unde este necesară aplicarea tehnologiilor de eliminare a contaminanților pentru a asigura niveluri bune de calitate a aerului?

În locuri cu trafic mare de persoane – cum ar fi birouri, supermarketuri, stații, aeroporturi, spații de producție și în mijloacele de transport în comun – se recomandă utilizarea sistemelor dinamice de eliminare a contaminanților. Aceste sisteme pot fi atât autonome, cât și centralizate, integrate cu sistemele de ventilație și climatizare. De asemenea, acestea sunt recomandate în locuințele situate în zone urbane poluate, unde ventilația nu permite întotdeauna o reducere a contaminanților.

Există multe tehnologii disponibile în prezent: trecerea prin filtre solide sau soluții lichide sau tratamentul cu plasmă rece ionizantă și raze UV-C. Cu toate acestea, spectrul și compoziția contaminanților este atât de vastă, încât niciuna dintre aceste metode nu este capabilă, singură, să purifice și să igienizeze complet aerul. Din acest motiv, sistemele care exploatează simultan mai multe tehnologii sunt în prezent studiate și aflate în fază de producție.