Către un minimalism tehnologic

timp de lectură minutele

O nouă perspectivă asupra purității și simplificării. În opinia lui Carlo Martino, proiectarea băii se va concentra pe câteva piese de mobilier care sunt protagonistele camerei și pe integrarea tehnologiilor digitale sau a componentelor tehnice, ascunzând tot ceea ce este superfluu. În opinia lui Luca Papini, viitorul băii va consta în căutarea spațiilor contigue, a materialelor naturale și personalizate, împreună cu integrarea tehnologiei, conform obiectivului utilizatorului.

Baia este încăperea care a evoluat cel mai mult, nu numai în spațiile rezidențiale, ci și în cele publice și în industria HoReCa. Transformările au vizat nu doar finisajele și mobilierul ci, mai ales, modul de înțelegere a spațiului. Pe parcursul acestei evoluții, materialele ceramice au îmbrăcat forme noi și s-au prefigurat direcții de dezvoltare inedite. Am rugat mai mulți designeri, care proiectează băi de ani buni, să ne prezinte următoarele scenarii.

Carlo Martino – Studiomartino.5

Cea mai relevantă transformare din ultimii 30 de ani constă în preocuparea pentru un dialog mai amplu între spațiu și componentele tehnice și viceversa. În trecut, dotarea cu articole sanitare, robinete și accesorii se făcea indiferent de caracteristicile spațiului destinat băii.

În prezent, un nou cadru de cerințe, bazat pe nevoia de a avea mai multe băi în aceeași casă, pe confort și pe îngrijirea corpului a generat, încă din anii ‘90, o cerere mai articulată, pe care firmele mai mici și mai flexibile au reușit să o înțeleagă. În perspectivă, creșterea populației la nivel mondial, creșterea exponențială a metropolelor și aglomerările urbane care există deja în Orient sugerează că baia de dimensiuni reduse va fi în centrul preocupărilor.

Opțiuni alese cu grijă și fără risipă: grosimi minime, rezistență mare a materialelor și finisajelor, componente multifuncționale și transformabile. Se va pune mult accent pe integrarea componentelor tehnologice și pe ascunderea a tot ceea ce este superfluu. Inovațiile tehnologice nu vor mai fi la vedere: soluțiile inteligente sau de tip Internet of Things (Internetul lucrurilor), cum ar fi lumini sau robinete electronice cu telecomandă, dispozitive cu senzori de proximitate și profiluri de utilizator personalizate. Dar și capete de duș camuflate în tavane false, zone de duș integrate în pardoseli, robinete încorporate până la capetele lavoarelor care apar ca niște protuberanțe pe pereți.

În același timp, accentul va fi pus pe caracterizarea câtorva componente, actori principali pe scena băii: căzi de baie poziționate în centrul încăperii, lavoare de sine stătătoare, instalații sanitare în plafon și radiatoare dotate cu funcții auxiliare. În acest scenariu, placarea joacă rolul unui fundal teatral ce va avea, poate, în viitor, suprafețe „termocromatice” și efecte tridimensionale, atât reale, cât și virtuale”.

Luca Papini

„Observ că cercetarea s-a îndreptat către materiale naturale și personalizate, în care rolul principal îl joacă componenta cromatică în spațiile interioare, atât în ceea ce privește instalațiile sanitare, cât și lavoarele, introducând tehnologia luminilor și sunetelor și proiectând tapete de perete și placări în ton cu mobilierul.

Cercetarea stilistică s-a orientat spre eleganță și minimalism; în cazul mobilierului pentru baie, am fost copleșiți de descoperirea suprafețelor solide. Deși exigențele din domeniul locuințelor urbane au condus la băi de dimensiuni reduse, în ceea ce privește amenajarea, sunt căutate corpuri de mobilier integrate, multifuncționale, lavoare și instalații sanitare suspendate, culori pale, precum și utilizarea oglinzilor și reflexiilor pentru o profunzime crescută.

Tehnologia va deveni parte a băii viitorului, cu o preocupare din ce în ce mai mare pentru durabilitate din punct de vedere al consumului. Beneficiarului îi va reveni, însă, obiectivul de a personaliza încăperea: noile generații, din ce în ce mai conectate la tehnologie, pot prefera un duș mare, cu difuzoare care redau muzica de pe smartphone sau oglinzi capabile să afișeze ultimele știri. În viitor, vom vedea din ce în ce mai multe încăperi contigue și fluide. Prin urmare, chiar și în domeniul placărilor, se va căuta continuitatea estetică, dublată de performanțe tehnice ridicate și amestecuri între materiale. Utilizarea gresiei porțelanate face posibilă obținerea de culori foarte lucioase sau mate, creând nuanțe personalizate și conferind o amprentă unică”.