Ce distruge gresia porțelanată și cum se poate evita asta

timp de lectură minutele

Ce distruge gresia porțelanată și cum se poate evita asta

Există ceva care poate compromite frumusețea unuia dintre cele mai rezistente materiale de placare?

Gresia porțelanată este un material de placare a pereților cu caracteristici tehnice excepționale, pe care le putem rezuma astfel:

  • Extrem de ușor de curățat și întreținut;
  • Neabsorbantă (orice pată poate fi îndepărtată deoarece rămâne la suprafață);
  • Rezistentă la presiune, greutăți, abraziune;
  • Rezistentă la razele UV și inalterabilă;
  • Rezistentă în timp;
  • Durabilitate;

La cele de mai sus se adaugă capacitatea remarcabilă de a interpreta infinite stiluri și aspecte materiale, datorită progresului tehnologic al imprimării pe ceramică. Performanța estetică a gresiei este incomparabilă cu orice alt material (natural sau de alt tip) de pe piață, deoarece în prezent poate fi folosită pentru suprafață și spațiu, în orice culoare, aspect și textură de suprafață.

 

ATUNCI CE ANUME DĂUNEAZĂ GRESIEI PORȚELANATE?

Așadar, ce sunt acele pete care se pot observa pe suprafața sa, sau poate în lumină mai puternică? Ce cauzează acele halouri de pe plăcile de gresie ce apar uneori după curățare, chiar și pe o pardoseală proaspăt montată? Ce poate compromite ușurința de întreținere a gresiei porțelanate, având în vedere că acest material se curăță și se păstrează curat foarte ușor?

 

1. NECURĂȚAREA SAU CURĂȚAREA IMPROPRIE DUPĂ MONTAJ

Spălarea pardoselii la sfârșitul proiectului este o procedură fundamentală pentru randamentul viitor al plăcilor din gresie porțelanată. In lipsa acesteia, ușurința curățării va fi aproape în mod cert compromisă de prezența unui strat superficial (deseori invizibil) care pe termen lung, prin interacțiunea cu detergenții obișnuiți și murdăria de zi cu zi, devine o bază ce poate atrage murdărie și praf suplimentare.

Dacă nu știi cum se face prima curățare a gresiei porțelanate, aruncă o privire aici: Curățarea la sfârșitul proiectului de construcție: ce este și cum se efectuează.

 

2. FOLOSIREA UNOR DETERGENȚI INADECVAȚI

Curățarea pardoselii din gresie porțelanată se realizează cu detergenți specifici, cu bază neutră: este vorba de produse care sunt din ce în ce mai populare chiar și în rețelele comerciale mari, în afară de magazinele de materiale construcții sau de bricolaj.

Sunt absolut de evitat toți detergenții care conțin ceară, substanțe uleioase sau parfumate, precum și produsele de strălucire: pe lângă faptul că nu sunt necesari, riscă să lase o patină greu de îndepărtat (și de care se vor lipi și alte tipuri de murdărie).

Cauți sfaturi specifice? Iată câteva resurse suplimentare:

Cum se curăță gresia porțelanată mată

Cum se curăță gresia porțelanată lucioasă

 

3. UTILIZAREA LAVETELOR ȘI A BUREȚILOR ABRAZIVI

Pentru a spăla pardoselile din gresie porțelanată, este suficientă o lavetă moale normală care trebuie umezită (folosind găleți tradiționale sau versiuni cu mop). De asemenea, trebuie evitate periile și bureții abrazivi, deoarece riscă să deterioreze suprafața plăcilor, mai ales dacă sunt lucioase, șlefuite sau cu inserții metalice.

 

4. NECURĂȚAREA ROSTURILOR

Da, trebuie curățate și rosturile, și eventual cu detergenți speciali pentru materialele de chituire (epoxidice, ciment sau chit acrilic). Pe termen lung, chiar și între plăci se pot acumula murdărie, reziduuri lichide și – în cele mai rele cazuri – mucegai.

Periodic, așadar, este bine să realizezi o întreținere atentă a rosturilor (iată cum se face).

 

5. ALEGEREA UNEI GRESII PORȚELANATE DE SLABĂ CALITATE

Practic, întreținerea unei gresii porțelanate de bună calitate :

  • este foarte simplă;
  • este foarte rapidă;
  • se poate realiza în mod complet autonom;
  • nu necesită echipament special.

O gresie porțelanată afectată poate fi un semnul unei achiziții neinspirate, al unui produs care poate fi de calitate mai slabă, sau rezultatul unor tehnologii și utilaje învechite: în aceste cazuri, crește probabilitatea de a avea o suprafață mai puțin performantă și durabilă.

Încă de la începuturi și de la primele cuptoare tunel din anii `50, Marazzi s-a concentrat pe inovație, cercetare și dezvoltare, creând plăci ceramice și gresie porțelanată de cea mai înaltă calitate, în ton cu tendințele actuale, folosind sisteme mereu în pas cu vremurile și adesea revoluționare.

Produsele Marazzi sunt astăzi reprezentative pentru ceramica Made in Italy: citește aici toate caracteristicile tehnologice ale plăcilor.