Cementine în bucătărie: tradiție și design pentru un stil atemporal

timp de lectură minutele

Cementine în bucătărie: tradiție și design pentru un stil atemporal

Amenajarea bucătăriei cu cementine presupune folosirea plăcilor ca element de mobilier, nu doar ca material de finisaj. Motivele policrome și elementele grafice colorate ale plăcuțelor cu aspect de ciment conferă, într-adevăr, mediului un caracter și un stil foarte precis, transversal și extravagant.

Inspirația provine din trecutul nostru arhitectural, însă tehnologia contemporană ne permite să recreăm atmosfera interioarelor de la începutul secolului al XX-lea pe suprafețe performante și mai potrivite pentru stilul de viață modern.

Puțină istorie: cementinele

Plăcile de ciment cu pastă colorată acopereau spațiile de serviciu la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX: acestea constau dintr-o bază de nisip și ciment și praf de marmură amestecat cu ciment și oxizi naturali. Spre deosebire de plăcile cu aspect granular, cu o compoziție asemănătoare, cementinele aveau o textură mai omogenă, deoarece fragmentele de materiale erau mai mici. Ieftine și ușor de montat, se răspândesc rapid, aducând în case culoare și elemente decorative, chiar și în locuințele non-nobiliare. Caracterizate de un format tradițional pătrat sau hexagonal și de utilizarea culorii, cementinele amestecau motive decorative geometrice sau florale.

Astăzi este încă posibilă recuperarea cementinelor originale, dar gresia porțelanată care le reinterpretează oferă suprafețe mai practice.

Rezistente la uzură și la detergenți, pline de viață, ușor de curățat și igienice: plăcile de gresie cu aspect de cementine sunt perfecte pentru acoperirea pardoselilor și pereților în bucătăriile moderne!

Cementine în bucătărie: unde și cum se montează

Colecțiile de gresie porțelanată cu aspect de cementine pot fi montate oriunde: pe pardoseală, pe perete (chiar și ca backsplash sau perete anti-stropi) ori pentru placarea blatului sau a insulei.

Formatele mijlocii-mici permit placarea cu ușurință a spațiilor și a mobilierului de dimensiuni mici, creând și jocuri inedite între rosturi. Soluțiile de proiectare sunt nelimitate: de la un aspect total (ca în acest proiect realizat cu gama Clays) la alegerea unei porțiuni de pardoseală sau perete, de la covorul ceramic central la proiecte care amestecă decorațiuni și plăci monocolore.

Proiectele studiourilor de arhitectură și design interior sunt adesea o confirmare a acestei tendințe atemporale: cementinele sunt plăcute și se potrivesc bine atât în contexte tradiționale – evidențiind atmosfera vintage – cât și în cele mai moderne – conferind căldură și caracter. Colecțiile de gresie porțelanată cu aspect de cementine reinterpretează plăcile tradiționale în culori actuale și elemente grafice cu aer contemporan.

Idei pentru placarea bucătăriei? Aspectele materiale infinite ale cementinelor Marazzi

Tendințele în domeniul placărilor cu aspect de cementine au evoluat de-a lungul timpului; cele mai moderne versiuni se îndepărtează de aspectul tradițional de ciment și se îndreaptă către alte aspecte materiale, amestecând texturi și culori și propunând plăcile originale cu un stil mai contemporan.

Câteva exemple?

Între colecțiile de gresie în stilul cementinelor tradiționale care propun plăci de 20×20 cu decorațiuni geometrice sau florale merită menționată gama D_Segni, parte a paletei stilistice din colecția Crogiolo: D_Segni Colore reprezintă un triumf al cementinelor colorate, D_Segni Scaglie reinterpretează această tendință pe o suprafață cu aspect de terrazzo venețian, D_Segni Blend combină fundaluri cu un aspect de melanj cu un amestec de decorațiuni.

Aspectul de cementine poate fi recreat și pe formate mai mari, dreptunghiulare sau pătrate, care reduc rosturile păstrând în același timp elementele grafice ale plăcilor mai mici. Câteva exemple regăsim în colecțiile Stream, care reinterpretează suprafețele cementinelor și vechilor dale granulate sau în Fabric, care traduce în gresie texturile țesăturilor naturale. Iubitorii plăcilor de cementine hexagonale vor adora, în schimb, gama cu aspect pudrat Clays sau eleganta Powder.

Colecțiile menționate sunt doar câteva dintre numeroasele colecții de plăci cu aspect de cementine Marazzi: parcurge gama și găsește-o pe cea perfectă pentru bucătăria ta.