People
Ceramică creativă în casa unui colecționar
timp de lectură: 7 minutele


interviu cu Giuliano Andrea Dell'Uva
La Palazzo Bovara, în cadrul instalației Elle Decor Italia pentru Milano Design Week, arhitectul Giuliano Andrea Dell'Uva creează o amenajare axată pe lumină și pe caracteristicile expresive ale materialelor. Într-un colaj de trimiteri la anii '70 și '80, sunt folosite liniile Confetto, Rice și Memoria din cadrul Crogiolo. O căutare a variațiilor de nuanță, a tactilității texturale, a efectelor tridimensionale și a imperfecțiunii suprafeței care amintește de lucrul manual
Palazzo Bovara, o clădire istorică din Milano, strălucește din nou în expoziția proiectată pentru Elle Decor Italia de arhitectul napolitan Giuliano Andrea Dell'Uva, care se concentrează pe tema luminii, interpretată aici în operele artiștilor, în transparența suprafețelor de sticlă și în jocul de reflexii și refracții pe diferite suprafețe colorate. Instalația pune în scenă locuința unui colecționar „bon vivant” care adoră să primească oaspeți și să se înconjoare de opere rafinate. Este un instantaneu al unei lumi hedoniste care amintește de culorile și atmosfera anilor '70 și '80.
„Am recreat o casă în care să ne putem exprima modul de lucru cu suprafețele materiale. Studioul nostru dezvoltă proiecte pentru uz rezidențial și hotelier, mai ales în zonele mediteraneene, căutând o afinitate cu aerul artizanal și imperfect care sunt atât de caracteristice culturii napolitane”, explică Dell'Uva.
Colecțiile Marazzi au fost folosite în trei încăperi ale expoziției, punând în valoare potențialul acestora: capacitatea de a interacționa cu lumina, materialitatea și texturile suprafețelor și capacitatea de a aminti de produsele artizanale, în ciuda faptului că acestea sunt produse cu ajutorul unor procese industriale atente, cu preocupare pentru sustenabilitate.
În dormitorul cu baie privată s-au folosit pe pardoseală plăci din colecția Crogiolo Rice în nuanțe de alb și albastru (format 7,5x20 cm), iar pentru placările pereților s-au fost plăci Rice Pleat 3D, tot în nuanțe de alb și albastru, care evocă, cu suprafața lor neregulată în relief, ideea de produs realizat manual. „În modul nostru de a proiecta, ceramica nu este niciodată folosită ca o simplă placare, ci este mai degrabă văzută în dimensiunea sa tactilă și în capacitatea de a crea relații senzoriale cu utilizatorii. Un perete nu este niciodată ceva bidimensional, ci un element participant la arhitectură – ca în această baie, unde blocul ceramic compune spațiul. Aici am căutat imperfecțiunea prin intermediul variațiilor de nuanță și al micro-fisurilor suprafeței. Aceste plăci pot avea un aer artizanal pe care nu l-am întâlnit niciodată în produsele ceramice industriale.”
Pentru camera Discoteca, studioul Dell'Uva a ales linia Memoria din colecția Crogiolo, în negru și în format 15x15 cm; colecția a fost folosită și pentru placarea mesei, cu o structură Stamp 3D, cu un efect special de basorelief. „În sala Discoteca am vrut să evocăm spațiile din anii '70 și '80. Astfel, structura Stamp 3D ne-a permis să evocăm suprafețele tehnice din cauciuc ale epocii. Pentru pardoseală am ales un finisaj mat pentru a accentua atmosfera întunecată, în contrast cu culorile vii ale mobilierului. Cadrul pasajului care duce la Discotecă a fost placat cu linia Confetto din colecția Crogiolo, în structura cu basorelief Savoiardo. „Plasată în grosimea pereților, această placă este concepută pentru a fi atinsă de vizitatori și absoarbe lumina într-un mod opac, colorându-se cu reflexia, dar fără a reflecta efectiv lumina.”
În cele din urmă, în sala Color Experience, care prezintă o instalație realizată de studioul de design de iluminat Metis, găsim plăci din colecția Memoria, de la Crogiolo (format 15x15 cm), de data aceasta în alb cu rosturi negre, amintind de rețeaua grafică a instalațiilor studioului Superstudio. „O soluție care ne permite să evocăm anii '70 și să subliniem coloritul viu al mobilierului atunci când instalația schimbă spectrul de lumină.”
În acest proiect de amenajare, arhitectul Dell'Uva demonstrează o sensibilitate și o înțelegere extraordinară a potențialului expresiv al ceramicii, știind cum să-i exploateze culoarea, textura și capacitatea de a absorbi sau reflecta lumina. „Ceramica face parte din ADN-ul nostru și din tradiția napolitană încă de la mijlocul secolului al XVIII-lea. Acestea nu sunt doar suprafețe „practice”, ci materiale pe care le considerăm valoroase. În plus, având în vedere că produsele artizanale sunt deosebit de apreciate în industria hotelieră, dar reglementările stricte limitează utilizarea anumitor materiale, faptul că avem la dispoziție produse realizate industrial, dar cu un „aer artizanal”, ne permite să ne continuăm cercetările privind suprafețele imperfecte, cu variații de nuanță. Ceramica poate fi, totodată, structurală și utilizabilă în aer liber, urmărind lecția lui Gio Ponti”.

























