Cracco in Galleria, între decoruri de epocă și design contemporan

timp de lectură minutele

Cinci etaje în „Salotto di Milano”, inteligent restructurate în biroul Peregalli, pentru noul restaurant Carlo Cracco

Cracco in Galleria reprezintă proiectul ambițios al chef-ului stelat Carlo Cracco de redare galeriei Vittorio Emanuele II rolul ei de „Salotto di Milano”.

Locația se desfășoară pe cinci etaje, reunind în aceeași structură o cafenea cu un bistrou, un restaurant, o pivniță și un salon privat pentru ocazii speciale.

Intrarea la parter conduce la Bistrou, în care pereții din stuc, pictați manual cu motive tip damasc, amintesc de desenele Fortuny; spațiul este îmbogățit și de o pardoseală în mozaic și o tejghea-bar de la sfârșitul sec. XIX de dimensiuni mari.

La primul etaj suntem întâmpinați de un spațiu decorat cu lambriuri pe tonuri gri-azuriu și de un tapet de perete cu mari corole florale, care vă conduc în Restaurant, două săli cu vedere spre Galleria în care ies în evidență pereții cu ceramici prețioase de Lucio Fontana și elegantul mise en place, un omagiu adus arhitectului milanez Gio Ponti în desenul porțelanurilor și al cristalurilor.

Sala Mengoni, de la ultimul etaj, foarte aproape de Cupola Galleriei, este rezervată ocaziilor speciale. În sfârșit, la demisol, Pivnița, ca un scrin secret cu pereții roșii lăcuiți și rafturile din lemn de brad, găzduiește peste 2000 de etichete și peste zece mii de sticle.

Stucuri, pilaștri și basoreliefuri, cu o valoroasă arhitectură din a doua jumătate a sec. XIX, creează un amalgam de detalii mai aproape de contemporaneitate, grație rafinatei restructurări semnate de arhitecții Laura Sartori Rimini și Roberto Peregalli.

Ca expresie a unui stil rafinat milanez este și alegerea plăcii de 4 ori curbată Triennale design Gio Ponti și Alberto Rosselli pentru Marazzi în 1960, utilizată într-un puzzle de culori – Avorio, Ocra, Nero – pentru placarea tuturor bucătăriilor, prezente la fiecare dintre cele cinci etaje.

În băile elegante, gresia cu aspect de marmură Allmarble de la Marazzi, în finisajele lucioase Saint Laurent și Statuario, dialoghează în mod inteligent cu marmura naturală de care se sprijină, în timp ce gresia cu aspect de piatră Mystone Lavagna a fost aleasă pentru pardosire în toate spațiile tehnice, inclusiv bucătării.

Proiectanți: Roberto Peregalli, Laura Sartori Rimini – Studio Peregalli Milano