Crogiolo: frumusețea imperfectă a gresiei de tradiție artizanală

timp de lectură minutele

Crogiolo: frumusețea imperfectă a gresiei de tradiție artizanală

O sinteză între cunoștințele antice ale lucrurilor realizate manual și inovația industrială

Colecționează numele și moștenirea creatoare a laboratorului istoric de experimentare artistică a lui Marazzi:  colecția Crogiolo este un omagiu adus autenticității ceramicii modelate de artizani și, în același timp, expresia ultimelor tehnologii de prelucrare a gresiei porțelanate. Pe scurt, un artizanat de înaltă tehnologie în format mic.

Smalțuri foarte strălucitoare, vibrații tactile și cromatice, tușe neregulate, decorații antice: ceea ce pare într-adevăr realizat manual este, de fapt, produsul unei tehnologii sofisticate. Acest ADN unește noile capitole ale colecției Crogiolo, diferite din punct de vedere stilistic, dar la fel prin forța narativă: D_Segni Blend, Scenario, Lume și Zellige.

Lumina și imperfecțiunea studiată identifică Lume și Zellige, colecții de gresie porțelanată născute din cercetările avansate asupra smalțurilor strălucitoare. Lume reinterpretează frumusețea neregulată a plăcuțelor de tip majolică realizate manual, în formatul inedit 6 x 24 cm; nuanțele, densitățile cromatice (în 6 tonuri) și variațiile grafice fac ca fiecare modul să fie unic și variat în compoziție, pentru montare dreaptă apropiată. Zellige reprezintă în schimb traducerea în format 10 x 10 cm a plăcilor marocane tipice din teracotă smălțuită super lucioasă; neregularitatea marginilor, texturilor și culorilor (12) creează replica perfectă a unui produs artizanal și exotic.

Desenele accentuate și modelele geometrice caracterizează Scenario, o gresie de 20 x 20 cu aspect „pictat”, inspirată din colecția omonimă de la Marazzi, creată în 1958 de pictorul și ceramistul Venerio Martini. Aplicarea neregulată a culorii amintește de procesul de decorare manuală specific epocii. Două variante de suprafață: semi-mată în 3 culori, potrivită pentru pardoseli și placări în spații rezidențiale și comerciale ușoare, și ultra-lucioasă în 5 culori cu iz mediteranean.

Din noua tehnologie StepWise™ se naște D_Segni Blend, linia de cementine din gresie porțelanată 20 x 20 și 10 x 10 cm, realizată cu smalțuri de ultimă generație pentru o suprafață super-opacă combinată cu o bogăție cromatică prezentată în 40 de variante grafice și mai multe nuanțe din aceeași gamă de culoare. Totul îmbunătățit prin exuberanța ornamentală a decorațiilor amestecate cu 16 teme diferite. Toate cele 6 culori din gamă prezintă performanțe antiderapante ridicate care, însă, nu modifică finețea suprafeței. Ceea ce dă viață unui produs poetic și, în același timp, tehnic și care, la fel ca toate celelalte serii ale colecției Crogiolo, este capabil să proiecteze tradiția în designul contemporan.