Cum se amenajează o grădină: idei de design pentru spațiile exterioare contemporane

timp de lectură minutele

Cum se amenajează o grădină: idei de design pentru spațiile exterioare contemporane

Cum se proiectează și cum se amenajează o grădină? Ce elemente de mobilier nu trebuie să lipsească? Ce materiale trebuie utilizate la placări și cum se realizează placarea spațiilor exterioare?

Un spațiu exterior, indiferent de mărime, reprezintă o bogăție enormă pentru orice locuință. Acesta oferă un spațiu locativ suplimentar, atât în perioadele cu vreme frumoasă, cât și în cele mai răcoroase, cu dotările și accesoriile necesare (sisteme de acoperit și/sau de încălzire exterioară). Indiferent de dimensiunea sa, grădina poate fi proiectată astfel încât să găzduiască o zonă de relaxare, o zonă verde, o zonă dedicată mesei și, în funcție de nevoi, un spațiu dedicat copiilor, hobbyurilor sau unei piscine.
 

Dar ce presupune proiectarea unei grădini? Care este punctul de plecare pentru definirea stilului și a funcționalităților? După stabilirea nevoilor și observarea obiceiurilor, putem identifica cele 4 aspecte principale pe care trebuie să le avem în vedere înainte de a decide cum să amenajăm grădina:
 

  1. Împărțirea în spații acoperite și descoperite pentru a crea o zonă protejată și una în care să se poată sta la soare, pentru a amplasa plantele care au nevoie de expunere la soare sau, de ce nu, pentru a include și o piscină;
  2. Conceperea unui sistem de iluminare adecvat, pentru a pune în valoare diferitele zone și mobilierul din grădină
  3. Alegerea materialelor de placare, atât pentru pardoseală, cât și pentru pereți (care, în anumite cazuri, pot fi placați, fie în scop decorativ, fie în scop funcțional);
  4. Alegerea atentă a elementelor de mobilier (masă, scaune, lămpi, accesorii și materiale textile, vaze etc.).

 

Amenajarea unei grădini mici comparativ cu amenajarea unei grădini mari: importanța proiectării

Amenajarea unei grădini mici este mai ușoară sau mai dificilă decât amenajarea unei grădini mari? Acestea reprezintă două provocări la fel de interesante în materie de design. În prima situație, obiectivul este optimizarea spațiului; în a doua, împărțirea acestuia astfel încât să nu pară gol și cu elemente dispersate. Crearea unor zone diferite, definite prin montarea pardoselilor și prin poziționarea copacilor și a florilor, este foarte importantă pentru a obține un rezultat care să dea impresia că a fost bine gândit, nu făcut la întâmplare.

Pavarea grădinii: avantajele gresiei porțelanate

Placarea grădinii poate avea scopul de a delimita suprafața cu iarbă (și, prin urmare, angajamentul de a îngriji gazonul) sau de a pune în valoare zona dedicată mesei și scaunelor, mai ales dacă se află lângă zona de zi: plăcile din gresie porțelanată pot fi utilizate pentru realizarea unor pardoseli cu linie continuă interior-exterior, ceea ce ar evidenția spațiile interioare și ar sublinia legătura între cele două spații.

Plăcile de exterior pot fi montate în diferite moduri: daca s-a pregătit o bază, acestea vor fi montate și chituite de specialist în mod tradițional (în acest caz, o grosime standard va fi suficientă). În schimb, dacă montarea este supraînălțată sau realizată uscat, trebuie folosite plăci din gresie porțelanată de 20 mm. Formatele mari din prezent permit chiar și crearea de alei care să lege zona de întâlnire de intrările în locuință.

Alegerea aspectului materialelor depinde de stilul dorit: posibilitățile sunt aproape infinite datorită gamei de soluții pentru pardoseli de exterior asortate cu plăcile pentru placare și cele de interior. Lemn, piatră, ciment, marmură, rășină: ceea ce contează este ca și spațiul exterior să fie în armonie cu alegerea stilistică de la interior.

Cum se amenajează o grădină pavată, după ce se aleg plăcile? Acest lucru depinde de preferințe și de rezultatul dorit. Pentru a conferi un aer cald unei grădini pavată cu plăci în stil minimalist și în nuanțe neutre sau deschise, te poți concentra pe piese de mobilier cu impact mai mare, colorate sau cu design emblematic, care să fie evidențiate de fundalul neutru. De exemplu, dacă pentru placări s-a optat pentru un aspect de lemn, se poate alege un mobilier mai liniar și simplu.

Descoperă pardoselile pentru exterioare de la Marazzi

Chiar și pereții exteriori cu vedere spre grădină pot fi acoperiți cu plăci, fie din motive decorative și scenografice, fie din motive funcționale: dacă există o zonă de gătit sau o bucătărie, de exemplu, poate fi util să protejați peretele de stropi și căldură.

Amenajarea grădinii cu piscină: proiectarea unei zone de relaxare

O grădină mare poate fi îmbogățită prin introducerea unei piscine, nu neapărat de dimensiuni mari, și prin amenajarea unei zone de relaxare cu șezlonguri, duș și scaune confortabile. Chiar și în acest caz, alegerea plăcilor este importantă, atât din motive estetice evidente, cât și în ceea ce privește igiena și siguranța. Cu aceeași gamă de plăci din gresie, în unele cazuri este posibilă pavarea grădinii și placarea bordurii și interiorului piscinei, pentru un aspect total elegant și exclusivist.

Câteva exemple? Vezi câteva proiecte precum Mallol Design House, Villa Baveno și Hotel Seehof.
 

Amenajarea în grădină: definirea personalității spațiilor exterioare

După stabilirea proiectului și alegerilor materialelor de placare, urmează alegerea elementelor de mobilier care să îmbogățească diferitele zone ale grădinii. În prezent, posibilitățile sunt infinite, de la soluții de designer la cele cu costuri reduse, trecând printr-un proces de reciclare creativă: mese, scaune, canapele și fotolii moi, șezlonguri, lămpi și vaze, tapete de exterior și accesorii. 

Datorită plăcilor mari și subțiri din gresie porțelanată, utilizarea ceramicii este posibilă chiar și pentru placarea blaturilor, pieselor de mobilier, băncuțelor și meselor realizate la comandă, perfecte pentru exterior, mulțumită caracterului practic și rezistenței la agenții atmosferici: inspiră-te din Grande, colecția de plăci mari cu grosime de 6 mm, în formatele 160×320, 120×240 și 120×120 cm.

Așadar, amenajarea unei grădini nu presupune doar alegerea elementelor de mobilier pentru spații exterioare, ci și proiectarea spațiului în ansamblu prin armonizarea mobilierului, materialelor de placare și zonelor verzi. Dacă intenționeze să-ți proiectezi grădina, nu rata toate sursele de inspirație Marazzi!