Cum se curăță gresia porțelanată lucioasă

timp de lectură minutele

Cum se curăță gresia porțelanată lucioasă

Cum se îngrijesc plăcile de gresie porțelanată lucioase pentru le păstra frumusețea și strălucirea inițială intacte: citește ghidul nostru de îngrijire și întreținere.

Gresia porțelanată lucioasă, alternativa la cea mată sau mai rustică, are o nișă de admiratori pasionați și oferă, în prezent, numeroase alternative stilistice.

Plăcile de gresie lucioasă pot avea diferite aspecte pe suprafețe, în funcție de tratamentul la care sunt supuse, ca de exemplu șlefuire sau lepuire (cum ar fi aspectul de marmură lucioasă). Tratamentul necesită o oarecare atenție în timpul fazei de curățare, pentru a se asigura că finisajul inițial neted și strălucitor nu este deteriorat.

O premisă generală: indicațiile de îngrijire și întreținere trebuie adaptate tipului de placări. Plăcile de pe pardoseală, care sunt mai predispuse la murdărire și pătare, sunt în general spălate mai des. Plăcile pentru pereți, în schimb, au nevoie de mai puțină atenție: în general, pentru întreținerea periodică, e suficient să pulverizați puțin lichid de curățare și să folosiți o lavetă umedă.

Marazzi pulire gres lucido 007
Gresie porțelanată lucioasă? Iată cum se îngrijește, de la montare la curățarea cotidiană
 
Importanța curățării la sfârșitul proiectului de construcție

Toate plăcile de gresie porțelanată trebuie curățate bine din momentul în care sunt montate: curățarea realizată la finalul proiectului de construcție este o operațiune fundamentală, efectuată cu detergenți pe bază de acid tamponat, pentru îndepărtarea reziduurilor de la montaj și a murdăriei acumulate pe parcursul proiectului; acestea sunt periculoase deoarece pot îngreuna curățarea ulterioară a gresiei.

Fiind o operațiune complexă, ce necesită timp, este indicat să fie efectuată de către specialiști în domeniu pentru a se asigura că nu sunt omise cele mai importante faze (cum ar fi clătirea).

Odată efectuată prima curățare profesională post-montaj, gresia porțelanată este un material rezistent, practic și foarte ușor de curățat.

Îngrijirea cotidiană a gresiei porțelanate lucioase

Spre deosebire de gresia porțelanată mată, cea lucioasă poate avea câteva avantaje și, de asemenea, unele dezavantaje:

  • printre aspectele pozitive se numără faptul că, fiind o suprafață lucioasă și neporoasă, este mai netedă și mai ușor de uscat și curățat;
  • printre aspectele negative, putem menționa predispoziția naturală de a avea urme de micro-zgârieturi, dacă nu este tratată adecvat.

Pentru a proteja sau a-i conferi luciu gresiei porțelanate, este indicat ca, înainte de curățare, să se îndepărteze întotdeauna praful și orice murdărie reziduală care ar face inutile operațiunile ulterioare.

O sugestie importantă și universală este să se folosească întotdeauna detergenți neutri pentru curățarea gresiei porțelanate: în special pentru cea lucioasă este important să se evite produsele de lustruit și/sau produsele care conțin substanțe ceroase, care lasă urme greu de îndepărtat. La magazinele de construcții sau la punctele de vânzare specializate există diferite produse de curățare necomerciale, adaptate pentru toate tipurile de materiale: este de preferat să se achiziționeze cel mai potrivit detergent pentru a avea garanția faptului că plăcile nu vor fi deteriorate și că gresia porțelanată va avea luciu.

Pentru protejarea luciului de pe pardoselile cu gresie porțelanată este esențial, de asemenea, să se evite utilizarea lavetelor sau bureților abrazivi, chiar și în cazul petelor dificile. În caz contrar, de fapt, strălucirea suprafețelor ar putea fi deteriorată iremediabil.

Cum se curăță plăcile de ceramică

Dar în cazul micilor probleme?

În timp, pe gresia porțelanată lucioasă pot apărea micro-zgârieturi de suprafață: nimic îngrijorător, fiind un fenomen întâlnit frecvent în cazul multor suprafețe lustruite sau șlefuite. Există posibilitatea de a lustrui din nou plăcile astfel încât să arate ca și cum de-abia au fost montate.

În schimb, dacă preferi suprafețele netede pentru ușurința lor de curățare, dar preferi profunzimea texturilor în locul celor mate, aruncă o privire la colecțiile realizate cu tehnologia Stepwise, precum Mystone Gris du Gent, Crogiolo D_Segni Blend sau Terratech.