Cum se curăță plăcile de ceramică

timp de lectură minutele

Cum se curăță plăcile de ceramică

În continuare puteți citi recomandările noastre pentru întreținerea corectă a placărilor ceramice Marazzi

Dintre toate materialele de placare, ceramica și gresia porțelanată sunt atât de îndrăgite tocmai pentru că sunt printre cele mai practice. Într-adevăr, pentru a te asigura că rămân la fel de perfecte ca atunci când au fost montate, este suficient să respecți măsurile simple de îngrijire obișnuită.

Din punct de vedere al designului, acestea reprezintă compromisul perfect între estetică (datorită infinitelor capacități materiale), rezistență și ușurința întreținerii.

 

CURĂȚAREA PARDOSELILOR CU PLĂCI DE CERAMICĂ: RECOMANDĂRILE NOASTRE

Să începem de la o premisă importantă: curățarea plăcilor ceramice, fie la interior sau exterior, va fi mai rapidă și ușoară dacă spălarea post-montaj, o etapă fundamentală, dar adesea subestimată sau omisă, s-a efectuat eficient și în timp util. Am vorbit despre acest lucru în detaliu în această postare.

Dacă tratăm în mod corespunzător pardoselile și pereții placați cu ceramică la sfârșitul etapei de montare, vor fi foarte ușor de curățat, folosind detergenți și instrumente ușor de găsit.

Curățarea plăcilor de ceramică: instrumentele

Pentru curățarea obișnuită a pardoselilor acoperite cu ceramică și gresie porțelanată, este suficient să se utilizeze aparate electrocasnice obișnuite și unelte de uz casnic.

Înainte de spălare, este întotdeauna o idee bună să se îndepărteze praful și reziduurile de murdărie cu un aspirator, o mătură sau un robot, având grijă să se curețe bine rosturile (periile aspiratoarelor sunt exact pentru acest scop).

În schimb, în cazul spălării cu apă, se poate opta atât pentru soluția tradițională cu găleata (folosind clasica perie, cârpă sau mop, în funcție de preferințe), cât și pentru un aparat pentru curățat pardoseala sau un robot. Gresia porțelanată tehnică poate fi spălată și cu aburi. În plus, placările exterioare pot fi tratate și cu aparate de curățat cu înaltă presiune, mai ales dacă suprafața este mai aspră și dificil de spălat cu alte instrumente.

Curățarea plăcilor de ceramică: detergenții

Pentru spălarea pardoselilor cu plăci ceramice sau gresie porțelanată este suficient să se utilizeze apă caldă și un detergent care să fie ales în funcție de tipul de gresie.

Pentru ceramica obișnuită (obținută prin monoardere sau ardere dublă) sau pentru plăcile lepuite sau lucioase, precum și pentru cele cu inserții metalice sau irizații, este mai bine, de exemplu, să se aleagă detergenți neutri, bine diluați. În schimb, gresia porțelanată poate fi spălată și cu detergenți mai acizi. În orice caz, este recomandat să se evite produsele cu parfumuri adăugate sau cu spumă excesivă. Dacă nu se specifică altfel de către producător, plăcile ceramice pot fi spălate și cu soluții mixte pe bază de apă și alcool, apă și înălbitor sau apă și amoniac.

În oricare dintre variante, se recomandă o clătire finală cu o cârpă curată pentru a evita urmele și reziduurile.

O ultimă mențiune despre detergenții pentru îndepărtarea petelor specifice: pentru eliminarea depunerilor de calcar, rugină sau urme metalice de pe ceramică, trebuie folosite produse acide. Alte tipuri de pete (băuturi, grăsimi animale sau vegetale, cerneluri, uleiuri și coloranți, benzi de cauciuc și încălțăminte) pot fi îndepărtate cu detergenți alcalini.

În plus, este indicat să se curețe periodic rosturile dintre plăci folosind detergenți specifici. Toți detergenții menționați și agenții pentru îndepărtarea petelor pot fi achiziționați din marile lanțuri de bricolaj sau de la comercianții cu amănuntul din domeniul construcțiilor, dar, uneori, sunt disponibili și la marii comercianți.

CURĂȚAREA PEREȚILOR PLACAȚI CU CERAMICĂ

Îngrijirea placărilor de pe pereți, de asemenea, simplă și rapidă. În marea majoritate a cazurilor, este vorba despre pereții băilor și bucătăriilor: în funcție de poziția peretelui, se poate folosi cel mai potrivit detergent pentru tipul de murdărie de îndepărtat.

În cazul pereților de bucătărie ce au intrat în contact cu grăsimi și sucuri alimentare (sau chiar și în cazul unui blat de bucătărie placat cu gresie porțelanată) se poate folosi un degresant de bucătărie aplicabil cu un burete, urmat de clătire.

În baie, însă, este de preferat să se folosească detergenți care acționează și asupra calcarului ori produse special create pentru acest mediu, potrivite pentru îndepărtarea reziduurilor de la săpunuri, uleiuri și cosmetice.

În ambele cazuri, nu recomandăm utilizarea detergenților foarte agresivi sau acizi: pentru o curățare obișnuită, aceștia nu vor fi necesari.

La final, o mențiune despre plăcile de pe pereți care nu intră în contact cu apa și/sau alți agenți de murdărire: cele mai recente tendințe privind interioarele propun plăci ceramice mari chiar și pentru camere de zi, tăblii de pat, alte spații ale casei sau placări pentru mobilierul.

În acest caz, după prima curățare post-montaj, va fi suficient să se șteargă de praf placările periodic, folosind apoi o cârpă umedă (numai cu apă sau eventual un detergent tip spray fără clătire).

Pentru a elimina dârele de pe placările lucioase, este întotdeauna de preferat să se șteargă bine suprafețele cu o cârpă din bumbac sau din microfibră.

 

Igienă maximă cu plăci antibacteriene

Una dintre cele mai recente inovații propuse de Marazzi este Puro Antibacterial: o gamă completă de plăci tratate, astfel încât să asigure o igienă maximă pentru suprafețele ceramice. Utilizarea unei tehnologii bazate pe ioni de argint permite eliminarea a până la 99,9% din bacterii și alte microorganisme dăunătoare prezente pe plăci. Soluții ideale nu numai pentru spațiile publice, ci și pentru blaturile de bucătărie sau placarea băilor și spațiilor în care locuiesc persoane care trebuie să acorde o atenție deosebită igienei. Descoperă Puro Marazzi Antibacterial aici.