O curățare corectă post-montaj a plăcilor asigură o spălarea rapidă și ușoară a suprafețelor, eliminând reziduurile de la chit și murdărie care pot crea pete inestetice: iată recomandările noastre pentru a face acest lucru.
Curățarea după montarea finală este o operațiune foarte importantă, dar uneori subestimată sau omisă din diverse motive (în mare parte din cauza timpului alocat diverselor etape de construcție). Cu toate acestea, este o etapă care facilitează întreținerea obișnuită, altfel complicată de prezența unor urme și pete aparent inexplicabile.
Spălarea la sfârșitul proiectului de construcție: ce este și de ce este importantă
Este vorba despre îndepărtarea reziduurilor de la montare, care trebuie efectuată în timpul montării propriu-zise și la sfârșitul proiectului, astfel încât chitul și alte pulberi să nu adere definitiv pe suprafețe, îngreunând spălarea uzuală a plăcilor.
Aceasta este o operațiune importantă, mai ales pentru pardoseală, care în marea majoritate a cazurilor este din gresie porțelanată (în timp ce plăcile obținute prin ardere dublă sunt mai potrivite pentru pereți), dar devine esențială pentru suprafețele exterioare sau texturate a căror curățare ulterioară ar fi mai complicată.
O primă precauție importantă este îndepărtarea excesului de chit încă din timpul rostuirii, înainte ca acesta să se usuce și să murdărească pardoseala. Din acest motiv, este indicat să se chituiască rosturile pe o suprafață de 4-5 mp deodată, pentru a curăța cât mai repede reziduurile cu un burete înmuiat în apă.
La final, după terminarea proiectului de construcție, sau când chitul s-a uscat definitiv, trebuie efectuată spălarea acidă propriu-zisă, folosind produse profesionale disponibile la magazinele domeniul construcțiilor sau în lanțurile de bricolaj. Scopul este curățarea pardoselii de orice reziduu de prelucrare (chit, adeziv, vopsea și murdărie).
Cine efectuează spălarea de la sfârșitul montării?
Conform standardului UNI 11493 a asociației italiene de profil, Assoposa (care reglementează montarea plăcilor de ceramică) curățarea este responsabilitatea montatorului de plăci.
În timp ce, totuși, prima fază este efectuată în mod normal de toți montatorii în timpul chituirii, a doua – curățarea la sfârșitul proiectului – este uneori omisă din cauza timpului limitat de finalizare a lucrării și trecerii mai multor specialiști după montatorii de plăci. Prin urmare, se întâmplă ca aceasta să fie efectuată de o firmă de curățenie sau chiar de proprietarii locuinței ori să nu se efectueze deloc (pentru că nu este o etapă cunoscută), ceea ce îngreunează curățarea curentă. Cu excepția cazurilor deosebit de dificile, situația poate fi remediată prin achiziționarea detergenților necesari și urmând sfaturile de mai jos.
Spălarea acidă de la sfârșitul proiectului de construcție: cum se efectuează și cu ce produse
Spălarea post-montaj a plăcilor trebuie efectuată pe câte aproximativ 2 metri pătrați odată: plăcile trebuie să fie umede, apoi trebuie aplicat detergentul specific diluat conform instrucțiunilor de pe ambalaj și lăsat să acționeze pe perioada indicată. Se continuă apoi cu îndepărtarea murdăriei folosind un burete și eliminarea – un pas foarte important – tuturor reziduurilor cu apă sau hârtie absorbantă (ideal ar fi un aspirator de lichide). La final, se efectuează clătirea finală cu apă curată.
Alegerea produsului de utilizat depinde de tipul chitului folosit pentru rostuirea plăcilor și de starea plăcilor.
În cazul chitului pe bază de ciment (cel mai frecvent), spălarea de la sfârșitul proiectului de construcție trebuie efectuată cu un detergent pe bază de acid tamponat. Dacă există numeroase pete albicioase și reziduuri de chit, poate fi util un detartrant mai agresiv, tot pe bază de acid tamponat, dar care conține și agenți tensioactivi și acid fosforic. Dacă plăcile par foarte murdare sau dacă a trecut mult timp de la montare, se poate folosi un produs degresant profesional.
Dacă, în schimb, s-a folosit chit epoxidic, există produse specifice pentru curățarea plăcilor chituite cu acest material la sfârșitul proiectului de construcție.
Acești detergenți pot fi folosiți, în general, pentru gresie porțelanată și pentru toate materialele de placare rezistente la acizi. Cu toate acestea, este totuși bine să se consulte fișa tehnică a colecției respective pentru a verifica orice indicații diferite.
Și după spălarea de la sfârșitul proiectului de construcție?
Daca spălarea a fost efectuată corect după montare, placările vor fi perfect curate, fără pete și reziduuri. Pentru a menține suprafețele perfecte, vor fi suficiente câteva trucuri simple pentru întreținerea curentă a plăcilor: le-am rezumat în această postare.