De la tradiția marocană la designul contemporan: să descoperim Zellige

timp de lectură minutele

De la tradiția marocană la designul contemporan: să descoperim Zellige

Colecția de plăci ceramice cu aspect de majolică smălțuită este inspirată din arhitectura nord-africană

Se numește Zellige, la fel ca elementul arhitectural tipic marocan la care face referire: de origine berberă și hispano-morescă, derivă, probabil, din mozaicurile bizantine și romane, fiind obținut prin combinarea plăcilor de teracotă smălțuită pentru a forma un model geometric foarte colorat. O adevărată formă de artă decorativă, declinată astăzi într-o versiune contemporană, prin ceramica în format de 10×10 cm.

Tehnologia de producție Marazzi permite păstrarea intactă a farmecului imperfecțiunilor cromatice și a neregularităților suprafețelor, oferind, în același timp, un material de placare cu performanțe tehnice excepționale. În plus, marginea ușor neregulată simulează cizelarea manuală realizată de meșteșugarii artizanali și permite o montare a plăcilor aproape fără rosturi.

Gama cromatică pentru colecția Zellige este foarte vastă: 12 culori intense și foarte lucioase, fiecare propusă în mai multe tonalități care fac compozițiile vii și texturate. Astfel se poate alege între nuanțele Turchese, Salvia, Bosco, Cielo, Petrolio, China, Lana, Argilla, Cammello, Corallo, Gesso și Carbone: acestea sunt culorile de bază, la care se adaugă 3 mozaicuri la „cerere”, realizate cu plăcuțe neregulate obținute prin tăierea oblică a plăcilor de bază. Unul dintre mozaicuri este monocromatic (Bosco), în timp ce celelalte două sunt propuse în două culori (Gesso și China, Gesso și Carbone).

Perfectă pentru a pune în valoare pereții băilor și bucătăriilor în medii private și comerciale, Zellige oferă o alternativă decorativă la modelele geometrice la modă, concentrându-se pe luminozitatea suprafețelor și pe veselia culorilor. Gradațiile de culoare prezente în fiecare placă permit crearea de amestecuri aleatorii unice și exclusive.

Inspirându-se din tradiție, colecția Zellige poate fi perfect adaptată interioarelor în stil vintage, putând fi folosită cu ușurință și în medii contemporane și minimaliste, în care reprezintă elementul de contrast stilistic decisiv.