De la trattoria tradițională la restaurant cu un design aparte: schimbare la față pentru Locanda Nonna Rosa

timp de lectură minutele

De la trattoria tradițională la restaurant cu un design aparte: schimbare la față pentru Locanda Nonna Rosa

Gresia porțelanată este protagonista reamenajării unui restaurant napolitan ce îmbină simplitatea și tradiția cu creativitatea și experimentele culinare.

 

Somma Vesuviana este o localitate din provincia Napoli a cărei existență este legată, încă din secolul al XVI-lea, de pescuitul și procesarea codului și a batogului. Această combinație își are rădăcinile în epoca în care comerțul dintre Europa de Nord și zona de pe versanții Vezuviului s-a dezvoltat și s-a consolidat. Un produs care, de-a lungul secolelor, a devenit sinonim cu cunoașterea, tradiția și excelența și care a dat viață unui adevărat cartier plin de restaurante tradiționale.

Locanda Nonna Rosa este unul dintre cele mai cunoscute restaurante din zonă, inclusiv datorită măiestriei lui Vincenzo Nocerino, chef itinerant. Simplitatea și tradiția se întâlnesc cu creativitatea și experimentele culinare: conceptul care stă la baza acestui restaurant poate fi rezumat astfel, fiind punctul de plecare pentru proiectul de reamenajare încredințat arhitectului Luigi Sorrentino.

Interioarele au suferit o transformare radicală datorită utilizării de noi placări în format mare și reutilizării inteligente a spațiilor existente. Restaurantul constă, în prezent, dintr-o bucătărie realizată dintr-o structură din tuf, un material tipic pentru arhitectura locală, două săli interioare și un spațiu exterior din care se poate întrezări, parțial zona de gătit.

Sălile interioare au fost puse în valoare cu ajutorul plăcilor Grande Concrete Look din gresie cu aspect de ciment, în format 160×320 cm, grosime de 6 mm și nuanță Graphite. Pardoseala, practic fără rosturi, conferă camerelor un stil rafinat și minimalist; aceasta continuă și în zona toaletei, ai cărei pereți sunt decorați cu nuanțele vii ale plăcuțelor super-lucioase din gresie porțelanată Crogiolo Lume Blue, în noul format 6×24 cm. Suprafețele ceramice interacționează cu cele naturale, precum piatra treptelor ce unesc sălile, lemnul cald al mobilierului clasic, tuful tipic de pe veranda exterioară.

Spațiul exterior, dotat cu o verandă datorită căreia se poate transforma în grădină de iarnă luxuriantă, este pavat cu gresia porțelanată Mineral în format 75×150 cm, cu aspect metalic, în două culori diferite (Corten și Iron), creând un covor ceramic de legătură.

În inima Locanda Nonna Rosa, în bucătăria sa spațioasă și bine organizată, tradiția este vie și se manifestă în toate sensurile: formatul plăcilor redevine mic (20×20), decorul este punctat de trimiteri la trecut, prin aspectul granular și textura cementinelor antice. Plăcile Crogiolo D_Segni Scaglie sunt utilizate atât în versiunea Decoro Mix (pe perete), cât și în versiunea de tablă de șah, prin utilizarea a două culori diferite, alb și antracit (pentru pardoseli).

Pereții neutri, iluminatul elegant și mobilierul rafinat pun în valoare transformarea spațiului, subliniind evoluția contemporană a hanului tipic ce devine, astfel, un restaurant elegant, cu design aparte, rămânând, în același timp profund ancorat în tradiția aromelor simple pe care le propune.

 

Proiect semnat de arhitectul Luigi Sorrentino de la studioul Laud Dual

Foto Erica Settembre