Designul și valorile sale vor ghida schimbarea

timp de lectură minutele

Designul și valorile sale vor ghida schimbarea

La fel ca toate țările scandinave, Suedia va continua să lucreze pentru dezvoltarea durabilă a teritoriului său și să colaboreze cu națiunile care au semnat Acordul de la Paris privind schimbările climatice. Designul va fi unul dintre factorii principali care sprijină schimbarea.

Guvernul suedez va continua să susțină financiar programul de sprijinire a designului suedez și a promovării acestuia la nivel mondial. Swedish Design Movement este noul program care își propune să promoveze cultura suedeză, inclusiv sectoare precum arhitectura, moda, designul interior și alte expresii ale designului. 

Programul este condus de Visit Sweden în colaborare cu institutul Architects Sweden, Asociația Suedeză de modă, Federația Suedeză care reunește producătorii de lemn și mobilier (TMF), Societatea Suedeză pentru meșteșuguri (Svensk Form), precum și mai multe orașe și regiuni.

Programul acțiunilor care se vor desfășura în următorii ani și planul de comunicare vor fi împărtășite cu ocazia viitoarei ediții a Stockholm Design Week; obiectivul va fi acela de a promova, la nivel internațional, informațiile despre Suedia ca țară a designului, ca destinație turistică, inclusiv pentru cei interesați de arhitectură și design, și de a consolida exportul de produse și servicii durabile.

Am discutat cu Jenny Bergström, Project Manager, Design, Fashion & Architecture la Swedish Institute, care va lucra la programul Swedish Design Movement și cu Mats Widbom, Managing Director la Svensk Form, despre valorile din domeniul proiectării și despre modul în care noile generații întreprind acțiuni pentru un viitor cu impact din ce în ce mai redus și din ce în ce mai digitalizat.

 

Care sunt valorile care continuă să caracterizeze designul scandinav și suedez? 

J.B. Durabilitate, inovație și digitalizare. Durabilitate în sens larg, mergând de la procesul de proiectare la alegerea materialelor, de la producție la logistică, până la noi modele de afaceri. Companiile sunt conștiente că este necesară o schimbare radicală, iar pandemia a confirmat acest lucru. Saltul digital care a avut loc anul acesta este pozitiv pentru multe mărci din domeniul designului și transformă profund mediul de afaceri, inclusiv în industria modei. 

M.W. 

Se păstrează legătura cu limbajul formal simplu și funcțional. Ceea ce este cu adevărat ireversibil este angajamentul față de mediul înconjurător, care este din ce în ce mai prezent în obiectivele și strategiile companiilor. Tinerii designeri au o voce mai puternică și autoritară ca niciodată pe această temă, fie că este vorba de modă, meșteșuguri, arhitectură sau design. De asemenea, vedem o varietate mai mare și interesantă de expresii creative, aflate adesea la granița dintre artă și design: nu mai este vorba doar de formă și funcție. Există multe firme tinere și interesante, care propun limbaje noi. Printre acestea: Emma Olbers, Monica Förster, Matti Klenell și Claesson Koiviston Rune.

 

Cum se schimbă atitudinea tinerilor designeri? 

J.B. 

Noua generație de designeri plasează durabilitatea în centrul activității lor cotidiene, nu numai în ceea ce privește aspectele de mediu, ci și cu privire la noile politici sociale și forme de democrație. Mulți tineri designeri abordează serios problemele referitoare la incluziune și diversitate. Așa cum a spus Mats Widbom, mulți dintre ei lucrează într-un mod artistic, interdisciplinar, în diverse forme de colaborare, consolidând o abordare a designului mai experimentală și, uneori, mai ludică. Tinerii designeri suedezi sunt foarte deschiși la influențe și colaborări internaționale și mulți își propun să fie prezenți, prin intermediul muncii lor, cât mai curând posibil, pe piețele globale.

 

Design suedez și design italian, o legătură istorică?

J.B. 

Designerii italieni au inspirat dintotdeauna designul suedez și viceversa; poate mai mult în trecut decât în prezent. Nu putem să nu ne amintim de atenția și influența sporită de care s-a bucurat grupul de design și arhitectură Memphis în țările scandinave, în anii ‘80.

M.W.

Designul italian continuă să reprezinte o sursă de inspirație, nu în ultimul rând, prin sectorul textilelor și marea varietate și calitate a producției italiene. Milano Design Week este, în continuare, cea mai importantă platformă internațională pentru multe companii de design suedeze. Va fi interesant să vedem cum se va transforma după acest an revoluționar; companiile suedeze sunt pregătite să întâmpine schimbarea.

 

Ce teme se vor dovedi din ce în ce mai strategice pentru industria designului?

J.B. 

Designul este fundamental atunci când găsește soluții inteligente și durabile la provocările globale; atinge în profunzime viața oamenilor și are puterea de a-i face să se orienteze spre noi direcții, de a influența alegerile. Cred că industria designului va fi esențială în sprijinirea schimbărilor viitoare în multe sectoare, inclusiv în ceea ce privește temele de mediu, dar nu numai.

M.W.

Durabilitate atât în ceea ce privește mediul, cât și societatea. Designul va fi un punct de confluență între noile tehnologii și un obiectiv din ce în ce mai important din punct de vedere al bunăstării oamenilor. Ne așteptăm să fie capabil să ghideze revoluțiile care se petrec la nivelul modului nostru de a trăi, de a lucra și de a călători.