Diferite grosimi, versatilitate de proiectare maximă: gresia devine element de mobilier

timp de lectură minutele

Powder și The Top Metal Look au fost folosite pentru placarea interiorului unui nou wine bar cu cramă, deschis în clădirea fostei monetării din Correggio.

În centrul istoric al orașului Correggio din provincia Reggio Emilia, a existat, cândva, o monetărie. În prezent, în fosta clădire a acestei monetării putem degusta vinuri bune într-un bar cu atmosferă informală și elegantă, întâmpinați de cei trei tineri proprietari și creatori ai proiectului.

Numele localului, La Zecca – Coniamo piaceri, aduce un omagiu destinației de utilizare inițiale („Zecca” înseamnă monetărie în italiană), subliniind legătura simbolică dintre valoarea a ceea ce se producea cândva în acea clădire și cea a vinurilor pe care le oferă enoteca. Localul oferă o gamă largă de vinuri de calitate, iar interiorul său invită la convivialitate și relaxare.

Proiectul i-a fost încredințat arhitectului Francesco Masoni de la studioul omonim, care a creat un mediu rafinat și esențializat, parțial inspirat din stilul industrial.

Tavanul închis la culoare, cu grinzi la vedere, a fost recuperat și pus în valoare, ieșind în evidență alături de pereții de un alb strălucitor. Pe ușa din spate se află intrarea către crama interioară: o ușă glisantă albă – prin urmare, aproape invizibilă alături de perete – alunecă pe o șină metalică lipită de perete, combinată cu o ușă pe care este gravat numele localului.

La fel de întunecate precum tavanul sunt placările ceramice de la nivelul pardoselii și al tejghelei barului: atât plăcile alese pentru interiorul camerei, cât și cele pentru tejghea, sunt din gresie porțelanată.

Pentru pardoseală, preferința s-a îndreptat către gresia cu aspect de ciment din colecția Powder, în format 75×75 cm, cu rosturi ton pe ton. O nuanță profundă de gri grafit, cu o suprafață bogată în neregularități și imperfecțiuni tipice cimentului: aspectul material este cel al materialului original, dar caracterul practic al utilizării este cel al gresiei porțelanate, perfectă atât pentru proiecte rezidențiale, cât și pentru interioare comerciale cu trafic intens. Colecția Powder este realizată cu tehnologia Marazzi High Performance, ce garantează plăci rezistente și performante pentru medii cu trafic intens.

Datorită unor caracteristici precum versatilitatea stilistică, igiena și ușurința de întreținere, gresia porțelanată este un material ideal nu doar pentru placarea pereților și pardoselilor, ci și a elementelor de mobilier: blatul tejghelei principale a localului este placat în întregime cu gresie cu aspect de metal, fiind utilizate plăcile maxi cu grosime subțire (6 mm) din colecția The Top Metal Look. Pentru proiect s-au utilizat plăci în format 160×320 cm; dimensiunile extra-large permit libertate de proiectare, rezultând placări fără întreruperi și rosturi, ceea ce facilitează – mai ales în cazul blaturilor și al tejghelelor – inclusiv curățarea. Alegerea cromatică este tot o nuanță de gri, de această dată luminată de accente irizate.

În timp ce cimentul și metalul sunt cele două inspirații materiale principale pentru placări, lemnul acționează ca un element de legătură, încălzind atmosfera și mobilierul, fiind prezent la nivelul tavanului, al meselor și al finisajului părții de jos a tejghelei, realizat cu șipci orizontale montate în relief, puse în valoare cu ajutorul soluțiilor de iluminat.

Un local modern realizat cu o combinație minimalistă de elemente din metal, ciment și lemn, accentuate elegant de albul pereților. În contrast cu proiectul de bază esențializat, o explozie de culoare vine din zona scaunelor (scaunele portocalii de designer) și a sticlelor de vin, care devin astfel elemente de mobilier, nu doar produsul în jurul căruia a fost conceput întregul proiect.