Eleganța simplității, între rustic și minimalism

timp de lectură minutele

Eleganța simplității

Nu departe de Valencia se află Casa Velo, o locuință cu două etaje, cu linii simple și spații simetrice. Proiectată de Raul Garcia Studio, casa se remarcă prin stilul său rustic și minimalist. Albul, culoarea predominantă, contrastează armonios cu nuanța gresiei cu aspect de lemn din colecția Treverktrend, în nuanța Rovere Miele, folosită pentru toate pardoselile

Casa Velo este un omagiu adus frumuseții simple. O frumusețe a liniilor pure, a încăperilor luminoase, a pietrelor și a nuanțelor deschise. Situată în Siete Aguas, un oraș bogat în istorie și tradiții, la aproximativ 50 km de Valencia, această casă cu linii drepte încearcă să se distingă de clădirile din jur, caracterizate de un stil rustic puternic, respectând, totuși, folosirea materiale naturale. Proiectul este semnat de Raúl García, un arhitect cu sediul în Valencia.

Casa are două etaje, fiind alcătuită din volume care se armonizează între ele, în forma unui „L” ce capătă un anumit dinamism datorită juxtapunerii dintre fundalurile de tencuială și placările cu piatră și ușoarele adâncituri și proeminențe ale volumelor de la etajul superior. La fel ca în toată casa, la parter domină albul, în contrast puternic cu nuanța gresiei cu aspect de lemn aleasă pentru pardoseli. „Casa a fost în întregime placată cu Treverktrend, în nuanța Rovere Miele (format 25 x 150 cm) care reinterpretează senzația de căldură a lemnului în aceste medii contemporane”, explică arhitectul García, care subliniază că „pe lângă aspectul estetic plăcut, gresia are avantaje considerabile, fiind rezistentă în timp și ușor de întreținut. Ca designer, nu mă gândesc doar la performanțele tehnice ale acestui material, ci și la versatilitatea acestuia, care permite utilizarea acestuia nu doar în toate încăperile, ci și în aer liber”.

Nuanța Miele, aleasă dintre variantele disponibile în colecția de gresie cu aspect de lemn Treverktrend, cu nervurile sale imperfecte, conferă continuitate tuturor spațiilor domestice care, la nivel stilistic, amintesc de interioarele caselor din Europa de Nord, adesea caracterizate prin linii clar definite și spații simetrice. Zona de noapte, cu camerele și băile conexe, se află la etaj. Preferința pentru minimalism se reflectă și în alegerea mobilierului, simplu, clar și esențializat, evidențiind și mai mult fluiditatea și omogenitatea spațiilor conferită de gresia porțelanată.

Inclusiv la exterior, nuanța Rovere Miele se potrivește bine cu zidăria de piatră, evidențiind volumele geometrice, tăiate de ferestrele mari. Atmosfera generală este relaxantă și sofisticată, deschisă spre priveliștea nemărginită a verdelui văii, care devine astfel un tablou natural ce poate fi admirat în fiecare dimineață.

​Ph. Adrian Mora Maroto