Unei modernității atemporale

timp de lectură minutele

Plăcile de gresie Crogiolo Lume, lucioase și în format mic, au fost alese de studioul Vincent Van Duysen pentru designul colecției Molteni&C|Dada, inspirată din spațiile semnate de Ignazio Gardella și Carlo Scarpa. Acestea joacă un rol important în povestea arhitecturii lor poetice.

Atmosferă modernă, sofisticată și atemporală. Proiectul narativ al Molteni&C|Dada inspirat de Ignazio Gardella și Carlo Scarpa își propune să evoce esența arhitecturii acestora. Directorul de creație Vincent Van Duysen aduce un omagiu capacității celor doi mari protagoniști ai lumii arhitecturii și designului italiene care, în paralel, dar prin limbaje independente, au reușit să privească spațiul locativ ca pe o temă complexă, în care toate părțile dialoghează și sunt în armonie una cu cealaltă. Gardella și Scarpa sunt surse de inspirație pe care Van Duysen le aduce în spațiile proiectate pentru Molteni&C|Dada prin citate, detalii, materiale și palete cromatice.
Plăcile din gresie porțelanată din colecția Crogiolo Lume de la Marazzi (format 6×24 cm) apar în medii sugestive, utilizate ca placări pentru pereți, fundaluri pentru sisteme de depozitare pe perete sau în bucătării ascunse, participând la povestea poeticii celor doi arhitecți.

„De la Ignazio Gardella am învățat despre noblețea formelor”, subliniază Van Duysen, „atenția acordată materialelor care conferă spațiilor claritate prin rigoarea proporțiilor, vibrante și calde, o paletă de culori și materiale care se succed delicat, conferind un aer caracterizat de eleganța simplității”.

Astfel, placările pentru pereți cu Crogiolo Lume contribuie la evidențierea acelei organizări funcționale și, în același timp, organice a spațiului, vizibilă în colțurile rotunjite ale plac, care transmit o imagine primitoare și spații ample și luminoase.

„De la Carlo Scarpa”, continuă Van Duysen, „ne-a inspirat arhitectura, în care claritatea este subliniată de elemente care conferă un aer geometric. O linie, un semn grafic conectează și identifică fundaluri geometrice, care reamintesc de lambriurile casei tradiționale japoneze”. Spațiile proiectate pentru Molteni&C|Dada reamintesc de atenția tipică pentru detalii a lui Scarpa și acea căutare a luminozității care evocă suprafața apei. În același mod, plăcile colecției Crogiolo Lume, cu suprafețele lor foarte lucioase și voit imperfecte, sunt capabile să creeze vibrații de lumină care produc un efect de mișcare la nivelul suprafețelor.
Această operațiune evidențiază lecțiile celor doi arhitecți care, fiecare într-un mod diferit și personal, au demonstrat libertatea de gândire și capacitatea de a lărgi orizonturile limbajului arhitectural. De asemenea, au creat o modernitate atemporală, tot datorită utilizării conștiente a materialelor.