Suprafețele ceramice și imprimarea aditivă (3D), două moduri de a înțelege producția cu impact scăzut asupra mediului și de a experimenta noi coduri estetice. Acestea s-au întâlnit într-o propunere de mobilier proiectat și fabricat de marca ELLI, care vede marca Marazzi ca protagonistă a suprafețelor.
„Mobilierul mărcii ELLI”, explică fondatorul companiei, Alessio Elli, „este un rezultat al inovației axate pe durabilitate, care, tocmai datorită inovației, atinge multe elemente, în primul rând tema „zero deșeuri” în faza de producție: se folosește doar materialul necesar, iar deșeurile sunt integral recuperate, remodelate și refolosite. Folosind doar materialul necesar pentru realizarea produsului, greutatea redusă a produsului devine un parametru important al proiectului; procesul de producție este, în mod potențial, de tip operativ (just-in-time), ajutând la economisirea suprafeței de teren betonat dedicat depozitului și altor zone funcționale pentru producție, la care se adaugă o linie de producție suplă, cu dimensiuni reduse pentru echipamente și consum energetic mult mai redus, comparativ cu producția „tradițională”.
Pe lângă produsele în sine, care este ideea din spatele firmei?
Scopul este de a crea o fabrică Elli, un „atelier digital” și un nou concept de showroom care face parte din proiectele mai ample de orașe inteligente, cu dorința de a readuce producția în orașe, utilizând și distribuția prin punctele de vânzare de proximitate. Cu ajutorul a doi noi asociați, voi putea dezvolta nu doar primele produse și piețe, ci și crearea platformei de modele proprii ce pot fi vizualizate, personalizate și create prin imprimare aditivă (3D). Modele originale realizate pe comandă și modele inspirate de curentele și stilurile istorice ale designului italian și internațional, pentru a-i conserva valoarea și memoria.
Care au fost elementele de la care ați pornit și ce tip de public vizați?
Propunerea constă dintr-o masă, o măsuță care funcționează și ca taburet și, de asemenea, un scaun, realizate în întregime prin intermediul imprimării aditive (3D).
Pentru blaturi se va utiliza colecția The Top de la Marazzi, cu o grosime de 6 milimetri. Printre texturile selectate pentru această primă serie de mobilier se găsesc Sahara Noir, Golden White și Ceppo di Gré. Alegerea utilizării suprafețelor ceramice întărește principiile durabilității pe care se bazează proiectul. Alte serii de blaturi vor fi realizate din sticlă și alte materiale, de asemenea reciclabile. Împreună cu unele companii, creăm suprafețe și finisaje exclusive care să se potrivească formelor și culorilor noilor piese de mobilier.
Ne adresăm unui cumpărător conștient, atent la dinamica mediului și la inovațiile tehnologice și vizăm un public internațional. Luând în considerare particularitățile produsului, credem că piețele ideale țin de HoReCa, dar și de lumea designului rezidențial și a zonelor publice.
Unde se vor putea cumpăra noile produse?
Într-o primă fază, se vor găsi pe platforme de comerț electronic terțe – cum ar fi Artemest, Archiproduct și DesignItaly – cu care colaborăm de ani de zile și prin intermediul cărora am vândut în întreaga lume. Suntem în curs de definire a unui plan de distribuție comercială care să includă și o rețea de showroom-uri și profesioniști, tocmai pentru că ecosistemul de producție al acestei linii de mobilier este ideal pentru spațiile comerciale. În acest climat încă incert, tema dezvoltării de procese și produse în cadrul unor parteneriate între studiourile de design și marile companii de producție devine una obișnuită și profitabilă. Modelele pot fi cele mai diverse, toate fiind orientate către un consum mai mic de resurse și optimizarea modelelor de producție și distribuție.