Farmecul inefabil al imaginii

timp de lectură minutele

Farmecul inefabil al imaginii

„Luigi Ghirri. The Marazzi Years 1975 - 1985” este expoziția organizată de Ilaria Campioli la Palatul Ducal din Sassuolo care reunește un portofoliu important de imagini creat de Luigi Ghirri pentru Marazzi, mărturie a colaborării fructuoase dintre creativitate și afaceri. Este o mărturie a abilității originale și personale a fotografului de a construi imaginea, îmbinată cu o viziune ironică și cultă. 

Pe parcursul unui deceniu care începe din 1975, Marazzi îl invită pe Luigi Ghirri să-i fotografieze colecțiile. Este creat „Portofoliul Marazzi”, în care primii fotografi invitați – Luigi Ghirri, Cuchi White și Charles Traub – plasează plăcile ceramice în contextul propriului limbaj artistic. Iată cum descrie Ghirri această activitate: „ceramica are o istorie care se pierde în negura timpurilor. A constituit dintotdeauna un „obiect” pe care se sprijină alte obiecte: mobilierul, gesturile, imaginile și umbrele oamenilor care locuiesc în aceste spații. La crearea acestor imagini, am ținut cont de toate acestea și am încercat, folosind suprafețe în diferite culori și suprapunând obiecte și imagini, să reconstruiesc un spațiu care nu a fost spațiul fizic și măsurabil al unei camere reale, ci mai degrabă o reprezentare…”. În zece ani, Ghirri a creat un portofoliu important de lucrări pentru Marazzi, o mărturie a colaborării fructuoase dintre creativitate și afaceri. Desprinse aproape complet de canoanele imaginii publicitare, imaginile sunt extrem de consecvente în ceea ce privește cercetarea artistică și vizuală, precum și temele îndrăgite de fotograf: suprafața, obiectul comun, proiectul, peisajul, lumina ca genius loci (duhul locului). Aceste fotografii, aproximativ 30, sunt în prezent protagonistele expoziției Luigi Ghirri. The Marazzi Years 1975 – 1985, organizată de Ilaria Campioli, la Palatul Ducal din Sassuolo (16 septembrie – 31 octombrie 2021): un proiect expozițional realizat de Galeriile Estensi în colaborare cu Arhiva Luigi Ghirri și Marazzi Group.

Luigi Ghirri folosește ceramica pentru a aprofunda concepte legate de însăși funcția fotografiei. Plăcile ceramice devin o „grilă”, o foaie mare cu pătrățele care stimulează reflectarea și observarea temelor reprezentării: miniaturizări, modificări de dimensiune, umbre, inserarea obiectelor neașteptate și inversarea punctului de vedere. Ghirri vede fotografia ca pe o oportunitate continuă de a investiga lumea, prin capacitatea evocatoare a jocului și a memoriei. Pentru Ghirri, nicio imagine nu este directă și imediată: aproape întotdeauna acestea ascund un sistem de figuri, reflectate, ascunse sau evidențiate prin umbre, alimentând echivocul, ambiguul sau dublul sens. Ghirri a produs un set coerent de lucrări pentru Marazzi, în care privirea sa ironică și subtilă este prezentă întotdeauna pentru a „ne dezvălui ceva magic și minunat, o uimire borgesiană încântătoare, în care un sentiment vag al improbabilității învăluie tot ceea ce vedem și apare o ușoară îndoială cu privire la ceea ce este adevărat și ceea ce este fals” (Georges Perec, L'œil ébloui, 1981).

„În producția creată pentru Marazzi”, explică Ilaria Campioli, curatorul expoziției, „Luigi Ghirri include materialul ceramic într-o reflecție mai largă asupra reprezentării. Suprafețele devin parte din acel sistem de măsurare și reducere a dimensiunii lumii la scară, atât de important pentru autor în acei ani. Combinarea diferitelor niveluri și grile îi permite să aprofundeze reflecția asupra cunoașterii și învățării, ca și cum ar fi o foaie pe care învață să scrie și să deseneze de fiecare dată.”

De la Palatul Ducal, portofoliul de imagini se va muta la Paris Photo (11-14 noiembrie 2021).

Luigi Ghirri. The Marazzi Years 1975-1985
Curated by Ilaria Campioli

Gallerie Estensi, Palazzo Ducale di Sassuolo
Piazzale della Rosa 10
Sassuolo, Modena

16 septembrie – 31 octombrie

Exhibition and Graphic Design: Studio Folder

Aflați mai multe
www.gallerie-estensi.beniculturali.it
www.ghirri.marazzi.it
www.archivioluigighirri.com