Fațade ventilate și gresie porțelanată: o combinație câștigătoare pentru o arhitectură din ce în ce mai ecologică

timp de lectură minutele

Fațade ventilate și gresie porțelanată: o combinație câștigătoare pentru o arhitectură din ce în ce mai ecologică

În Taiwan, Grande Solid Color acoperă spațiile exterioare ale unei case private avangardiste

Proiectarea placărilor exterioare ale unei clădiri, publice sau private, implică alegeri și evaluări complexe care trebuie să țină cont de diferiți factori, în primul rând de climatul de referință.
Pe lângă definirea estetică a stilului unei clădiri prin contextualizarea acesteia în mediul înconjurător, materialele alese vor avea, într-adevăr, un rol decisiv pentru confortul termic și acustic al spațiilor interioare.
În acest proiect de construcție a unei case private din Taipei, capitala Taiwanului, s-a decis utilizarea tehnologiei fațadelor ventilate exteriorul fiind placat cu plăci mari de gresie porțelanată.

Practică și eclectică din punct de vedere stilistic la interior, gresia este, de asemenea, perfectă pentru spațiile exterioare, și nu numai pe pardoseală: rezistentă la agenții atmosferici, la umiditate și la trecerea timpului, se adaptează creativității designerilor, oferind în același timp performanțe legate de izolația termo-acustică și posibilități infinite în ceea ce privește dimensiunile și materialele. Avantajele fațadelor ventilate completează, prin urmare, caracteristicile tehnice extraordinare ale gresiei.

Intervenția, de mare prestigiu arhitectonic, s-a desfășurat sub egida studioului de arhitectură Ho-Yao Architecture și a fost proiectată în Taiwan, folosind cele mai sofisticate tehnologii de construcție. Colecția care a fost aleasă pentru realizarea proiectului este Grande Solid Color White  în formatul cel mai mare din gamă – cel de 160×320 cm – și cu grosime de 12 mm. Este disponibilă în două culori: culoarea White are o textură a suprafeței cu o consistență plină, care pune în valoare albul fațadei. Culoarea Black a fost folosită, în schimb, ca element decorativ doar pe una dintre fațade, plăcile fiind tăiate în inserții verticale. Vila este înconjurată de o grădină luxuriantă și se remarcă prin culoarea sa albă, în contrast cu verdele din jurul său, care se reflectă în ferestrele mari cu oglinzi.

Indiferent de sistemul de ancorare adoptat, placarea exterioară cu fațade ventilate oferă avantaje semnificative în ceea ce privește economia energetică a clădirilor, permițând și accesarea facilităților fiscale aferente. Adăugând aceste beneficii la procesele de producție ecologice ale gresiei porțelanate Marazzi, o placare precum cea din cadrul proiectului din Taiwan reprezintă o soluție arhitecturală orientată spre sustenabilitatea mediului la 360°.

Proiect: Ho-Yao Architecture
Proiect realizat în parteneriat cu Link Kind Trading