Garden Senato: un spațiu polivalent cu o identitate puternică

timp de lectură minutele

Garden Senato: un spațiu polivalent cu o identitate puternică

La Milano, o clădire aflată sub protecția Direcției pentru Bunuri Arhitecturale devine spațiu polivalent pentru organizarea de evenimente. Arhitecta Alessandra Dalloli a urmărit o intervenție de conservare prin care, grație mobilierului și soluțiilor personalizate, s-au reorganizat spațiile, făcându-le mai flexibile și imprimându-le un aspect estetic contemporan.

În centrul cadrilaterului modei de la Milano, Garden Senato este un spațiu dedicat evenimentelor temporare, conceput de arhitecta Alessandra Dalloli, care s-a ocupat de proiect, de direcția artistică și de imaginea coordonată. Spațiul face parte dintr-un complex aflat sub protecția Direcției pentru Bunuri Arhitecturale, care a impus o intervenție predominant de conservare pentru acesta, dar fără a fi lipsită de transformarea spațiului într-unul deosebit și contemporan: „Intervenția mea”, povestește Dalloli, „i-a conferit locului o identitate puternică și o anumită calitate în organizarea spațiilor interioare și exterioare care anterior nu exista”.

Intervenția de la Garden Senato a implicat fațadele clădirii, curtea principală, porticul, pergola cu terasă și mica anexă (dependință), spațiul multifuncțional și grădina.

Arhitecta Dalloli a căutat să stabilească o armonie între toate elementele care alcătuiesc complexul, pentru a genera senzația de continuitate. Au fost eliminate, pe cât posibil, barierele arhitecturale, pentru a optimiza volumele existente, și s-au creat trasee între diversele părți.

Grădina este inima plină de viață a proiectului și rămâne centrul distribuției generale.

Este savurată vizual din toate spațiile și este caracterizată prin perspective, trasee și colțuri în care te poți opri pentru a contempla.

Pentru a scoate în evidență continuitatea cu piatra naturală din exterior, a fost aleasă gresia porțelanată Marazzi, colecția Mystone Ceppo di Gré, cu aspect natural și în format mare (75×150 cm), folosită la placarea intrării în spațiul multifuncțional, într-o parte a scării și în toate băile clădirii, inclusiv pe perete. Seria Powder Mud în versiunea naturale (75×150 cm) a fost folosită, în schimb, pentru pardoseala spațiului multifuncțional și a dependinței. Aspectul de ciment al colecției dorește, de fapt, să fie o evocare a celorlalte pardoseli utilizate: beton dezactivat cu pietre naturale și palladiană. „Am ales gresia Marazzi pentru calitatea ei estetică, aspect fundamental, având în vedere contextul deosebit. Dar și pentru aspectul practic în privința întreținerii zilnice și pentru igienizarea ușoară pe care o permite, fiind vorba despre un loc destinat evenimentelor. Și, nu în ultimul rând, durabilitatea materialului în timp”.

O mare atenție a fost dedicată elementelor de mobilier fix existente în spații. De exemplu, în galerie, s-a conceput o adevărată amenajare, cu bănci care se intercalează cu niște discuri, pentru a mobila și, în același timp, a masca instalațiile. În mod similar, în spațiul multifuncțional, placarea perimetrală din lemn se transformă în posturi de lucru, în timp ce pereții despărțitori culisanți sunt camuflați în interiorul unor dulapuri centrale impunătoare. În sfârșit, în grădină sunt realizate, prin proiectare personalizată, banca cea mare semicirculară și cele din șipci de lemn de sub pergolă.

 

Ph Andrea Martiradonna