Sediul Chiesi, o idee urbană

timp de lectură minutele

Sediul Chiesi

Construit pe o suprafață de aproape 50 de mii de metri pătrați, în urma reamenajării unei zone industriale părăsite, fără niciun consum de teren agricol, noul sediu Chiesi, proiectat de EFA studio di architettura, găzduiește aproximativ 540 de angajați ai grupului farmaceutic internațional.

Zona de intervenție este situată în nordul orașului Parma, în apropierea Centrului de Cercetări Chiesi Farmaceutici, a cărui contiguitate fizică și vizuală a permis realizarea unei „citadele corporative” care favorizează comunicarea dintre diferitele departamente operaționale și concentrarea resurselor umane ale firmei, anterior dispersate în teritoriu.

Un corp de clădire compact destinat birourilor se sprijină pe o bază în care se află funcțiile colective, de relații cu exteriorul și de reprezentare. Complexul include și un auditorium, un pavilion multifuncțional și un restaurant al firmei.

Masterplanul extrem de ordonat și rațional a fost gândit pentru a fi flexibil și pentru a se adapta transformărilor care derivă din modele de lucru și de agregare diferite și în evoluție.

Noul sediu urmărește un nivel ridicat de sustenabilitate ecologică și responsabilitate socială nu numai în ceea ce privește construcția clădirilor – care răspund celor mai avansate sisteme de construcție, cu o relație foarte bine gândită între fațada ventilată și sistemele de instalații – ci și configurația logică și infrastructura spațiilor exterioare. Aceste zone contribuie la realizarea obiectivelor de regenerare a spațiului urban care găzduiesc noua realizare arhitecturală contribuind la certificarea de mediu LEED Platinum acordată întregului complex.

Sediul este parte din proiectul mai amplu „KilometroVerdeParma”, un coridor mărginit de copaci de-a lungul autostrăzii A1, menit să contribuie la reamenajarea mediului unuia dintre cele mai aglomerate tronsoane de autostradă din Europa, în continuitate cu spiritul Chiesi, constituită ca „Benefit Corporation” în Italia, Statele Unite și Franța și cel mai mare grup farmaceutic internațional cu certificare B Corp.

În concordanță cu obiectivele de sustenabilitate ecologică, pentru acest exemplu modern de citadelă corporativă s-a montat gresie porțelanată Marazzi pe o suprafață de aproximativ 8.000 de metri pătrați. Fațada ventilată a fost realizată de divizia Marazzi Engineering, care a livrat constructorului de fațade sistemul la cheie – proiectare, structură și montare pe șantier. Toate fațadele au fost placate cu module de 60×120 cm din colecția Mystone Gris Fleury în nuanța Beige, tăiate la comandă pentru a permite o precizie absolută în ceea privește respectarea proiectului arhitectural.

Această colecție se caracterizează printr-o ușoară variație de nuanțe și granulație neuniformă, ce conferă gresiei o textură naturală. Pentru exterior s-a ales o pardoseală supraînălțată – care o face ușor de inspectat și garantează un grad ridicat de versatilitate în configurațiile și poziționarea modulelor – acoperită tot cu Mystone Gris Fleury Beige, în format 60×60 cm și grosime de 20 mm.

Pentru scările de siguranță, structura formată din monoliți de gresie a fost realizată cu o prelucrare specială pe un produs la comandă (cu îmbinări tăiate la 45°) inspirat din suprafețele din ciment. Pasta, bogată în incluziuni și granule, și produsă prin presare dublă, conferă o textură neobișnuită suprafețelor cenușii cu aspect de ciment. 

În spațiile interioare s-a luat decizia de a conferi continuitate texturii fațadei și zonelor exterioare prin montarea plăcilor în nuanța Taupe, în format 60×120 cm și 30×120 cm, din aceeași colecție Mystone Gris Fleury.

Ph. Schulte-Bunert