Hotelul ca centru de experiențe

timp de lectură minutele

Hotelul ca centru de experiențe

Conceptul de ospitalitate evoluează, în ceea ce privește serviciile și spațiile. Despre acest lucru ne vorbește Marco Giraldi, Director de operațiuni la NH Hotels Group Italia și SUA, care experimentează cu o serie de concepte alternative de hoteluri și propune formule ad-hoc pentru spațiile de servicii alimentare. Astfel se poate implica și comunitatea urbană.

Hotelurile se deschid spre oraș și își propun să devină un reper nu doar pentru turiști, ci și pentru comunitatea locală. Din ce în ce mai multe hoteluri se axează pe restaurante cu maeștri bucătari premiați sau pe o ofertă gourmet diferită de bucătăria continentală cu care asociem, de obicei, aceste servicii. Atât în ceea ce privește designul interior, cât și oferta culinară, se încearcă obținerea unei imagini din ce în ce mai puțin standardizată și mult mai conectată la contextul local. „Încercăm să reconectăm spațiile cu locul”, explică Marco Giraldi, Director de operațiuni al NH Hotels Group Italia și SUA. „De exemplu, NH Venezia Rio Novo asociază tradiția „cicchetti e vino” (gustări și vin) cu ideea orașului care găzduiește Festivalul de Film. Am reprodus imagini de arhivă în spațiile comune ale hotelului și am elaborat ad-hoc o ofertă gastronomică. Împreună cu Universitatea Ca' Foscari, am promovat un concurs de scurtmetraje realizate în incinta hotelului și în câteva săli de ședințe care, în perioada pre-Covid, erau deschise pentru locuitori cu un program de proiecții de filme istorice. Este important să venim în întâmpinarea comunității locale în spațiile din cadrul hotelului și să integrăm aceste spații în cadrul urban”.

Se dezvoltă noi sinergii cu ajutorul maeștrilor bucătari. „Avem multe colaborări cu maeștri bucătari premiați, de exemplu David Muñoz, de la restaurantul DiverXo din cadrul NH Collection Madrid Eurobuilding, sau Natale Giunta de la Oro Bistrot din cadrul NH Collection Roma Fori Imperiali. Căutăm propuneri valoroase și concepte de catering dezvoltate special pentru hotel într-o ofertă completă: de la restaurantul gourmet la bar și la colțul cu produse de patiserie sau mâncare sănătoasă etc. Spațiile de servicii alimentare devin adevărate puncte de atracție. Exact asta căutăm să obținem cu lanțul hotelier urban nhow: restaurante pop-up (temporare) cu experiențe extraordinare, de la studioul de înregistrări din Berlin până la buncărul din Hamburg”. Spații „de întrerupere”, în care designul interior și alegerea materialelor și finisajelor joacă un rol primordial.

Hotelul ca microcosmos de activități și servicii este un concept aflat la început în Italia, dar mai des întâlnit în străinătate. În această reinterpretare a hotelului, cercetarea este fundamentală: „În NH Milano Touring am experimentat, pentru prima dată în Europa, conceptul de „Lobby Alive”: un spațiu viu deschis către oraș, în care poți să bei o cafea, să te joci și să lucrezi. Acesta include un șemineu și canapea ca zonă de socializare, un cocktail bar la nivel înalt cu o ofertă diferită de cea obișnuită, o zonă pentru divertisment cu biliard, care se transformă în sală pentru evenimente, și un bistro social. Recepția pentru check-in nu mai este o barieră, ci un element în fundal. Am amenajat apoi camerele și sălile de ședință în birouri temporare, așa-numitele „spații inteligente” cu o ofertă zilnică, și săli pentru fitness. Experimentăm cu automatizarea locuinței în cadrul a ceea ce numim mood rooms, camere speciale în care temperatura și lumina se adaptează în funcție de dispoziția oaspetelui. De asemenea, dezvoltăm noi aplicații pentru check-in și check-out, dar și ca directoare informatice pentru serviciile hoteliere, prin care să colectăm informații și să efectuăm rezervări. Hotelul se află într-o evoluție continuă”.