Nu lăsa dimensiunea băii să devină o scuză: o baie mică poate fi funcțională și trendy. Iată cum se pot face îmbunătățiri cu câteva trucuri de design.
Băile contemporane sunt aproape întotdeauna de dimensiuni reduse, așa că nu îți face griji: într-un spațiu restrâns se poate amenaja o baie plăcută din punct de vedere estetic și bine organizată. Proiectarea spațiilor mici este o provocare considerabilă, dar în prezent avem la dispoziție numeroase instrumente: materiale performante, mobilier versatil, trucuri și strategii pentru a modifica percepția spațiilor.
Idei de plăci pentru baie: placarea spațiilor de mici dimensiuni
Într-un articol anterior, am vorbit despre placarea unei băi mici: în postare am oferit 5 idei pentru a proiecta un spațiu mic într-un mod neobișnuit, punând accent pe originalitate și efecte de suprafață. Nu este neapărat necesar să optezi pentru pereți neutri și culori deschise: contrastele puternice și decorul pot, de asemenea, conferi personalitate unei încăperi, distrăgând atenția de la dimensiunea acesteia.
Și folosirea compozițiilor originale cu diferite formate și efecte poate fi o soluție optimă pentru înfrumusețarea unei băi lungi și înguste cu duș, cu soluții diferite de placare pentru diversele sale zone, pentru a o evidenția fiecare zonă separat.
Mobilier care ajută la economisirea spațiului: idei pentru o baie mică
În ceea ce privește mobilierul, există diferite soluții ce presupun mobilier, corpuri de baie, dușuri și căzi de dimensiuni reduse. Pentru a câștiga fiecare centimetru util, putem recurge la mai multe soluții: reducerea adâncimii dulapului de baie sau a toaletei și cea a bideului, alegerea unei uși de duș care să nu se deschidă nici înspre interior, nici înspre exterior, sau introducerea unei mini-căzi care să garanteze în egală măsură confortul și relaxarea. În cazul renovărilor, o sugestie utilă este folosirea unor nișe, blocuri sau coloane pe perete, cu ușile la nivelul peretelui, eliminându-se adâncimea lor vizibilă. Cel mai bun lucru este să te bazezi mereu pe un designer care-ți poate prezenta mai multe soluții pentru o baie mică.
Iluminatul într-o baie mică (și, posibil, fără ferestre)
Lumina este un adevărat element decorativ. Ea completează orice mediu punând accent pe alegerile de design, modifică percepția spațiilor, pune în valoare unele texturi de suprafață ale mobilierului și placările, amenajează cu puncte de iluminat cu impact vizual puternic. Chiar și o baie mică are nevoie de mai multe puncte de iluminat, în afară de cel general și cel de la lavoar. În funcție de mobilierul ales, te poți concentra pe a pune în valoare plăcile 3D, de exemplu, sau pe o textură metalică sau irizată neobișnuită, cu ajutorul luminii în cascadă care îi accentuează personalitatea aparte. În cele din urmă, poți opta pentru soluții ce permit reglarea intensității luminii pentru a o modifica în funcție de momentele zilei și de activități (în timpul unei băi relaxante, iluminarea slabă ajută la crearea atmosferei potrivite, de exemplu).
Întotdeauna un truc bun: „dublarea” spațiului cu ajutorul oglinzilor
Da, oglinda de baie nu este doar un complement funcțional și necesar, ci poate reprezenta elementul cheie pentru a modifica complet percepția asupra unui spațiu mic. De asemenea, putem introduce o oglindă (intenționat) disproporționată în baia mică pentru a dubla volumele, sau o putem amplasa într-un mod original pentru a reflecta lumina și decorațiunile placărilor.