Il Gusto: experiența tradiției italiene prin intermediul gresiei

timp de lectură minutele

Il Gusto: experiența tradiției italiene prin intermediul gresiei
Treverkfusion, Allmarble și Grande Marble Look interpretează eleganța conceptului Made in Italy.

În orașul kosovar Ferizaj, Il Gusto dorește să fie un restaurant primitor, dar exclusivist, prețios și, în același timp, neobișnuit, comparativ cu oferta de locuri publice din oraș.

În acest proiect, arhitectul Kushtrim Musa, din Pristina, a interpretat cele mai bune caracteristici ale designului interior în stil italian: „Am dorit să combinăm materiale care amintesc de experiența culinară și tradiția italiană: piatră, lemn, metal, sticlă și vegetație interioară”, explică Musa, care, în cadrul proiectului, a făcut eforturi pentru reinterpretarea stilurilor și utilizarea materialelor locale, fără a apela la clișee formale.

Restaurantul are o direcție longitudinală și este accesat dintr-o zonă de lounge de așteptare. Planul este divizat de un coridor care separă în mod vizibil barul și bucătăria la vedere de zona meselor. Alegerea iluminării punctuale și intensitatea luminii, cu o culoare care se potrivește cu nuanțele corpurilor metalice, ajută la evidențierea diferitelor zonelor. Și alegerea materialelor pentru pardoseală are aceeași funcție de identificare: placarea cu gresie porțelanată cu aspect de lemn înconjoară mesele și zonele de lounge, în timp ce gresia cu aspect de marmură, în două culori, este prezentă de-a lungul întregului coridor.

„Am încercat să armonizăm aceste materiale pentru a obține rezultate diferite”, explică arhitectul: „Zona pasajului a fost creată prin combinarea a două nuanțe diferite din colecția Allmarble – Capraia și Saint Laurent cu finisaje Matt – tăiate ad-hoc pentru obținerea unui decor mai fermecător. În zona meselor am utilizat, în schimb, gresia cu aspect de lemn din colecția Treverkfusion în format 10 x 70 cm, pentru a conferi acestui spațiu o atmosferă mai caldă și primitoare. Pentru placarea pereților am preferat gresia cu aspect de marmură din colecția Grande Marble Look în nuanța Saint Laurent în formatul mare 120 x 240 cu grosime subțire”; astfel, suprafețele din gresie, jucându-se cu contrastul dintre opac și lucios, tonuri calde și metalice, marmură și lemn, alternează cromatic cu mobilierul, cu oglinzile și cu verdele, creând ca rezultat o atmosferă de o naturalețe sofisticată. În schimb, pentru coridor a fost selectată gresia din colecția Allmarble, în nuanțele Capraia și Saint Laurent în format 60 x 60 cm.

„Gresia porțelanată de la Marazzi, deosebit de potrivită datorită rezistenței sale la utilizare în locuri publice foarte frecventate, mi-a permis o libertate amplă de proiectare, atât pentru alegerea texturilor, cât și pentru dimensiunile plăcilor”. 

Colecția Allmarble prezintă, de fapt, noi formate de plăci, permițând montări creative și potrivite oricărui spațiu. Mai mult, Grande Marble Look și Allmarble sunt disponibile în mai multe culori și în aceleași finisaje Matt, Lux și Satin, permițând o creativitate sporită în ceea ce privește posibilitățile de combinare a materialelor.