People

Inspirații, dincolo de suprafață

timp de lectură: 6 minutele

Gresie porțelanată în formate mari: Trei interpretări noi în materie de design - 1

De la scara amenajărilor interioare la cea a arhitecturii, formatele mari dau frâu liber creativității designerilor și ne invită să ne imaginăm noi moduri de utilizare. Trei aplicații comparate: mesele lui Enzo Bauso, decorațiunile create de Antonio Citterio și Patricia Viel și fațadele proiectate de Asti Architetti.

Interpretarea plăcilor mari de gresie porțelanată doar ca placări pentru pereți sau pardoseli ar putea fi limitativă. Modurile de utilizare variază de la fațade ventilate la cele mai versatile și creative aplicații în domeniul amenajărilor interioare. Datorită tehnologiilor sofisticate de tipărire, suprafețele pot fi imaginate ca pânze albe, pe care se pot crea jocuri de umbre și modele inedite care animă spațiul construit. Trei comentarii de la designeri pentru trei interpretări inovatoare ale formatelor mari, de la scară mică la scară mare, de la artă la design interior și până la arhitectură.

Enzo Bauso este un artist din Siracuza. El se exprimă prin intermediul metalelor pe care, așa cum afirmă artistul, încearcă „să le educe către fuziunea cu alte materiale, trezind în ele un nou impuls”. Astfel, în contrastul dintre materiale și texturi, Bauso își caută propria expresie. Pentru Accursio Craparo, cunoscutul chef decorat cu o stea Michelin din Modica (provincia Ragusa), Bauso a proiectat și realizat manual mesele pentru spațiile în aer liber ale osteriei Radici. „Singura solicitare”, a fost, conform artistului, „ca acestea să aibă impact estetic și să fie ușoare. Prin urmare, am crezut că placarea unui perete, pe verticală, i-ar putea schimba conceptul. Îmi place Marble Look Saint Laurent din colecția Grande, pe care am folosit-o pentru blaturile meselor, combinând-o cu alamă și dând o linie retro întregului design. Mi-a plăcut să depășesc ideea de serialitate legată de designul mobilierului și să creez obiecte ce reprezintă piese unice”.

Colecția specială Grand Carpet s-a născut dintr-un proiect de amenajare specific locației, realizat de Antonio Citterio și Patricia Viel - „Augmented Surface” pentru expoziția FuoriSalone organizată de revista Interni la Universitatea din Milano (2017), care demonstrează potențialul decorativ al formatelor mari. Texturile covoarelor persane combinate cu macro-modele tribale creează efecte de umbră care animă suprafețele. „Proiectul”, povestesc arhitecții, „utilizează dimensiunea mare a plăcilor pentru a inova relația dintre suprafață și decor. Tăierea formatului mare, la utilizarea placărilor într-un proiect, devine astfel o oportunitate de a reproiecta materialul. Credem că ar fi interesant să vedem Grand Carpet montată integral, în format mare, combinată cu o montare fragmentată, aș spune re-tăiată, pe perete, ca o reutilizare arheologică a materialului”. Este vorba despre o abordare inedită a suprafețelor, potrivită atât mediilor rezidențiale, cât și celor comerciale.

În noua clădire din via Ceresio din Milano, studioul Asti Architetti a utilizat plăci în format mare pentru a rezolva o situație complicată de șantier: partea frontală a clădirii în cauză se învecina cu o unitate activă a Unareti, compania milaneză care gestionează energia electrică. Prin urmare, șantierul avea acces limitat la clădire, și acesta pentru intervale de timp foarte scurte. „Utilizarea plăcilor în format mare pe peretele inaccesibil din sud”, explică Paolo Asti, fondatorul Asti Architetti, „ne-a permis să realizăm fațada în cel mai scurt timp posibil. Și sistemul de construcție, un hibrid între un sistem mecanic și cu adeziv, aduce avantaje considerabile, întrucât structura din aluminiu este încărcată cu un material de etanșare care fixează placa de structură. În plus, sistemul de bare împiedică deformarea plăcii, menținându-i rigiditatea și forma. Din punct de vedere estetic, rosturile aproape absente și texturile variate permit realizarea unor lucrări creative la nivelul morfologiei clădirii”.