People

Întoarcerea către decorativ

timp de lectură: 5 minutele

Baia Colorată: Revenirea Unei Tendințe - 1
interviu cu
Giuseppe Pezzano/ Andrea Parisio

Giuseppe Pezzano/ Andrea Parisio

Carlo Dal Bianco

Carlo Dal Bianco

După ani de minimalism și culori ton pe ton, baia este, din nou, subiectul unor abordări îndrăznețe. Giuseppe Pezzano speră la crearea de motive care să reinterpreteze tradiția noastră decorativă; Carlo dal Bianco propune o baie mai bogată și neconvențională, unde chiar și îmbinările de montare pot face parte din compoziție.

Baia este încăperea care a evoluat cel mai mult, nu numai în spațiile rezidențiale, ci și în cele publice și în industria HoReCa. Transformările au vizat nu doar finisajele și mobilierul ci, mai ales, modul de înțelegere a spațiului. Pe parcursul acestei evoluții, materialele ceramice au îmbrăcat forme noi și s-au prefigurat direcții de dezvoltare inedite. Am rugat mai mulți designeri, care proiectează băi de ani buni, să ne prezinte următoarele scenarii.

 

Giuseppe Pezzano/Andrea Parisio

„În prezent, baia este un spațiu al calității. Un mediu unic care dialoghează cu proiectul general al casei”, povestește Giuseppe Pezzano, care împreună cu Andrea Parisio, este director de artă la Ceramica Cielo. „Fiecare element are o poziție proprie, ca, de exemplu, lavoarul, de multe ori amplasat într-o poziție scenografică. În prezent, culoarea capătă o mare importanță. Dispărută din anii '70, astăzi, datorită tendințelor maximaliste aduse de modă, revine într-un mod mai „transversal”, prezentată ca ton pe ton la nivelul mobilierului: de la culori puternice și „prăfuite”, care conferă textură, la cele lucioase.

Datorită evoluției din domeniul ceramicii, în ceea ce privește dimensiunea tactilă și cromatică, este posibil să obținem un aspect foarte sofisticat, chiar și cu gresia porțelanată. Ne plac motivele care amintesc de plăcile de majolică și cementine. Pentru că memoria și tradițiile sunt elemente esențiale din care să se ne inspirăm pentru un design bun”.

Carlo dal Bianco

„În ceea ce privește tendințele stilistice și soluțiile de proiectare, lumea băilor este dominată de conceptul de minimalism, în care decorațiile și generozitatea formelor nu sunt permise, și fiecare funcție este redusă la esență, preferându-se culorile naturale care evocă încăperi aproape primordiale, fără a introduce culori aprinse, strălucitoare. Cu toate acestea, într-un mod mai puțin evident și cu un limbaj mai de nișă, a existat și o redescoperire a băii mai bogat decorate. Și în această abordare, fără îndoială, mă regăsesc. În ultimii ani, am observat necesitate unor spații mai mari, deoarece o baie mare este sinonimă cu calitatea și cu bucuria de a locui într-o casă. Această tendință a introdus, de asemenea, noi funcții pentru wellness, cum ar fi sauna, baia turcească, hidromasajul, cromoterapia, muzica... Aceste nevoi derivă din domeniul hotelier, ale căror băi au o influență asupra celor domestice.

Cred că, în ceea ce privește gresia porțelanată, s-au parcurs multe direcții, redescoperind decorațiile – uneori excesive, alteori sobre – și studiind game cromatice aproape fără precedent, cu nuanțe minime, care pot fi întotdeauna reproduse. Nuanțele culorilor reprezintă, de fapt, unul dintre punctele forte ale ceramicii. O direcție interesantă în dezvoltarea modului de utilizare a materialului ar putea fi studiul îmbinărilor de montare și al rosturilor, astfel încât acestea să devină ele însele elemente compoziționale”.