Întoarcerea la simțuri și la memoria colectivă

timp de lectură minutele

Cele nouă linii ale Crogiolo transpun esența măiestriei și tradiția ceramicii în format mic într-un produs industrial. De la strălucirea lui Lume, la suprafețele semi-mate și mătăsoase ale lui Confetto, la bogăția decorațiunilor și accentele texturate ale lui Rice, Crogiolo este un elogiu al imperfectului

O întoarcere la ceramică, cu estetica sa artizanală și o umbrire profundă. Cunoștințe străvechi care se transmit în cadrul proceselor industriale, rămânând în același timp fidele originilor și tradiției materialului. Este vorba despre Crogiolo de la Marazzi, colecția de plăci de ceramică și gresie porțelanată în format mic, cu o identitate multiplă, care amintește de frumusețea imperfectă a lucrărilor artizanale. Oferta colecției este din ce în ce mai largă și mai variată. Nu mai puțin de nouă liniiLume, foarte lucioasă; Memoria, tridimensională și semi-mată; decorațiunile albe, albastre și florale Rice; formatul pătrat Zellige; Majolica mediteraneeană Scenario; cementinele geometrice sau florale D_Segni. Concepute în special pentru a fi montate pe podea, acestea sunt disponibile în variantele Blend, cu nu mai puțin de 16 subiecte decorative, Scaglie, inspirată de seminato venețian, și Colore, care constă în patru modele diferite și o decorațiune cu 15 covoare.

Confetto este cea mai recentă propunere din cadrul colecției. Caracteristicile sale esențiale sunt suprafața sa semi-mată sau „glasată cu zahăr”, fiind mătăsoasă la atingere. Este disponibilă într-o paletă cromatică largă, cu 12 nuanțe calde și reci, și două formate modulare 5×15 cm și 10×10 cm. La această gamă se adaugă o structură tridimensională originală – Savoiardo – disponibilă în format 5×15 cm, în toate cele 12 culori. Textura este inspirată de colecția istorică Canne d’Organo, creată de Nino Caruso pentru Marazzi la începutul anilor `70. Savoiardo se caracterizează printr-o cavitate centrală ușor rotunjită care creează efecte de umbră pe măsură ce se schimbă unghiul luminii pe suprafață. Un efect tridimensional care accentuează neregularitatea suprafeței și atracția obiectelor realizate manual. Alternanța dintre spațiile pline și goale a colecției Confetto, precum și juxtapunerea de formate multiple creează pereți plini de viață și variați, în timp ce finisajul semi-mat, care absoarbe lumina într-un mod delicat, conferă suprafeței o senzație caldă și catifelată. Confetto este ideală pentru orice încăpere din locuință, de la baie la dormitor, dar și în spațiile comerciale: pentru placări extinse sau parțiale, punând în evidență elemente de arhitectură.

Cu estetica sa atemporală, Lume este acum un „clasic” al colecției Crogiolo, găsind aplicații din ce în ce mai extinse în interior, pentru placarea pereților, pe pardoseală în poziții alternante pentru a crea covoare sau suprafețe irizate, sau pe fundalul bucătăriilor, pentru pereți despărțitori și băi. De la HoReCa până la spațiile rezidențiale, Lume permite efecte de umbrire cu variații de nuanțe strălucitoare și profunde și neregularitatea obiectelor artizanale în format 6×24 cm, fiind disponibilă în 12 culori.

Linia Rice, pe de altă parte, îmbină strălucirea și măiestria cu efectele 3D și decorațiunile variate. Formatul dreptunghiular de 7,5×20 cm și 5×15 cm se juxtapune cu formatul pătrat de 15×15 cm, permițând corespondențe și alternanțe dimensionale. Rice este disponibilă și într-o versiune „cutată” – Pleat – și în numeroase modele inspirate din natură, pentru ca accentele materiale ale pereților să fie interpretate nu numai prin alternanța decorațiunilor, ci și prin montarea acestora.

În general, diversele linii ce alcătuiesc Crogiolo sugerează o întoarcere la simțuri și la semnul omului. Acestea reprezintă un ecou al tradițiilor de fabricație și al semnelor care aparțin memoriei colective. Pentru a face spațiile să vibreze, eliberând creativitatea în afara stilurilor și a timpului.