Într-o localitate istorică. Între castel și livadă

timp de lectură minutele

În localitatea Mora de Rubielos din regiunea spaniolă Aragon, arhitectul Raul Garcia proiectează o vilă independentă cu patru etaje, ce îmbină farmecul rustic și interioarele rafinate, iar ferestrele mari oferă o priveliște unică asupra cetății medievale și vegetației. Placările cu gresie cu aspect de lemn din colecția Treverkhome marchează continuitatea dintre mediile domestice și clădirile din diferite perioade istorice.

Proiectarea unei case într-o localitate istorică, unde timpul pare să se fi oprit. Această casă independentă cu patru etaje este situată în mica localitate Mora de Rubielos, în regiunea Aragon din nord-estul Spaniei. Localitatea este o bijuterie urbană și arhitecturală, cu case tradiționale și reședințe nobiliare, decorate cu blazoane și grilaje metalice impozante. Localitatea este cunoscută mai ales datorită impunătorului castel medieval în stil gotic, datând din secolul al XIV-lea aflat pe un deal din Sierra de Gudar.

Vila proiectată de Raul Garcia este orientată cu fața înspre castel, în continuitate cu arhitectura istorică, fără a-i compromite elementele contemporane și funcționalitatea materialelor. Arhitectul cu biroul în Valencia a proiectat casa pornind de la apropierea de castel și orientând planimetria în funcție de deschiderile mari ale ferestrelor, proiectate ad hoc, prin care locuitorii să se poată bucura de o priveliște unică: priveliștea nu dă doar înspre castel, una dintre clădirile civil-militare cel mai bine păstrate din Aragon, ci și înspre o livadă cu arbori al căror frunziș se schimbă odată cu anotimpurile.

Materialele utilizate, atât la interior, cât și la exterior, se integrează armonios în contextul localității. Vila se caracterizează prin alegerea unui mobilier minimalist și liniar, cu soluții care-i conferă un aspect rafinat și atenție la detalii. Gresie cu aspect de lemn, piatră naturală, plăci albe, grinzi la vedere și sticlă transparentă: câteva elemente simple care, unul lângă altul, conferă o senzație de echilibru și rafinament, fără a neglija designul și confortul maxim, ca în cazul liftului de sticlă panoramic ce face legătura între etaje.

Nuanța caldă Castagno, din colecția de gresie cu aspect de lemn Treverkhome (format 30×120 cm), cu nervurile sale imperfecte caracteristice, conferă continuitate spațiilor domestice. „Casa a fost placată cu gresie porțelanată cu aspect de lemn deoarece, pe lângă aspectul estetic, are două avantaje fundamentale: este durabilă și ușor de întreținut. De asemenea, transmite o senzație de căldură și este foarte versatilă, ceea ce ne-a permis să o utilizăm în toate încăperile casei”, afirmă designerul Raul Garcia, adăugând: „ca arhitect, sunt mulțumit de calitatea înaltă a produsului și de numeroasele posibilități de alegere, precum și de performanțele tehnice ale materialului”.