Expoziția lui Gio Ponti Iubind arhitectura. Între 27 noiembrie 2019 și 13 aprilie 2020, la MAXXI, Muzeul Național al artelor secolului XXI din Roma.

timp de lectură minutele

Expoziția lui Gio Ponti Iubind arhitectura. Între 27 noiembrie 2019 și 13 aprilie 2020

În secțiunea “Arhitectura este un cristal”, două compoziții interpretează memorabila placă Triennale proiectată de Gio Ponti și Alberto Rosselli pentru Marazzi.

Marazzi Triennale, placa de patru ori curbată proiectată de Gio Ponti și Alberto Rosselli pentru Marazzi în 1960, este expusă la MAXXI, Muzeul Național al artelor secolului XXI din Roma, în cadrul marii retrospective care, la patruzeci de ani de la dispariție, adună materiale de arhivă, modele originale, fotografii, cărți, reviste și designuri clasice pentru a contura figura arhitectului Gio Ponti.

Expoziția, ai cărei curatori sunt Maristella Casciato și Fulvio Irace împreună cu Margherita Guccione, Salvatore Licitra, Francesca Zanella, este realizată în colaborare cu CSAC, Centrul de studii și arhiva comunicării al Universității din Parma, și Gio Ponti Archives, și își propune să studieze și să comunice activitatea multiplă a lui Gio Ponti, plecând de la relatarea cercetării sale revoluționare în arhitectură, „scenariu și ajutor al vieții noastre”.

În secțiunea expoziției numită “Arhitectura este un cristal”, curatorii au ales să interpreteze placa Triennale ca ca o formă de artă, generatoare a altor forme, respectând conceptul formei finite al lui Ponti. Cele două compoziții, ambele realizate cu placa Triennale din gresie neagră, una în format 30×46,5 cm și una în format 10×15,5 cm, încadrează schițele originale desenate de Gio Ponti. 

Triennale este astăzi o formă emblematică ce transcende suprafețele și contextul și poate fi aplicată oricărei colecții Marazzi, cu orice paletă sau textură, continuând să fascineze arhitecți, designeri și artiști.  Adrian Samson, fotograful londonez care a surprins recent placa Triennale, a comentat cu referire la lucrarea sa: „M-am îndrăgostit de culorile și modelele acestor plăci emblematice. Mi s-au părut obiecte de artă. Nu am vrut să folosim nici un material suplimentar, ci doar să lucrăm cu forma, corpul lor, sporindu-le senzualitatea.”

“GIO PONTI. Iubind arhitectura”  MAXXI.
Muzeul Național al artelor secolului XXI, Roma 
27 noiembrie 2019 – 13 Aprilie 2020