Între cer și mare, proiectul pentru un cuplu tânăr

timp de lectură minutele

La Meta, o localitate aflată pe Peninsula Sorrento, proiectul de design interior al tânărului arhitect Gianluca Amitrano reprezintă o oportunitate de a aduce în scenă memoria, tradiția, peisajul și o utilizare inedită a decorațiunilor

Gianluca Amitrano este un profesionist foarte tânăr (născut în anul 1992) care, pe lângăplanificarea urbană care îi ocupă cea mai mare parte a programului de lucru, a dezvoltat un real interes pentru arhitectura de interior.

M2 Home, cel de-al doilea proiect al său în domeniul designului interior, împlinește visul unui cuplu la fel de tânăr care (cu înțelepciune) a decis să se stabilească în Meta, o mică comună cu ieșire la mare, situată în peisajul natural incomparabil al Peninsulei Sorrento, printre cele mai fascinante destinații turistice italiene. Locuința are o poziție strategică, cu o priveliște uluitoare asupra zonei de coastă și asupra Golfului Napoli, dar, așa cum se întâmplă deseori, a necesitat o împărțire diferită a spațiilor, în concordanță cu nevoile noilor proprietari. În ceea ce privește structura, minimalistă și extrem de „curată”, proiectul a urmărit două teme fundamentale: conexiunea cu natura și reinterpretarea tradiției, cu o atenție constantă acordată celor mai mici detalii.

Alegerea Scenario Crogiolo, colecție istorică din arhiva Marazzi, reflectă referințe bine motivate din către proiectant: în tușele albastre citim tradiția artizanală a plăcilor de majolică din Vietri și nuanțele mării și ale cerului. Dar, mai presus de toate, regăsim lecția lui Gio Ponti de la Hotelul Parco dei Principi, pe care Amitrano și-a însușit-o: „Maestrul ne-a învățat că, prin montarea diferită a unei plăci albastre și unei plăci albe de 20×20, putem să proiectăm zeci de decorațiuni. Frumusețea colecției Scenario, în formatul de 20×20 cm, constă tocmai în personalizarea extraordinară care determină identitatea diferită a spațiilor.”

Utilizarea plăcilor de gresie numai în zonele de servicii nu reprezintă deloc o diminuare a importanței acestora, ținând cont de munca atentă și îndelungată depusă – au fost produse 6/7 compoziții pentru fiecare încăpere, toate strict în nuanțe de alb și albastru. În schimb, este vorba despre o inversare de roluri „ce transcende nomenclatura tradițională a spațiilor interioare”, deoarece băile și bucătăriile, singurele spații decorate într-o locuință dominată de alb, reprezintă perspective ale rosturilor poziționate strategic.

În ceea ce privește designul, acesta trimite, încă o dată, la peisaj. Coridorul lung și alb, care se întinde până în baia decorată, stabilește în mod deliberat un efect surpriză, la fel de neașteptat ca priveliștea unică care se deschide la capătul galeriilor care curg de-a lungul platoului stâncos al Peninsulei Sorrentine.

În prima baie recunoaștem colecția Scenario Tappeto 1 Blue  – cu suprafața semi-mată, disponibilă în trei variante de culoare și între 25 și 50 de variante, iar în a doua, colecția Scenario Decoro Mix; în bucătărie o compoziție multifațetată este prezentată și de placa în culoare solidă, dispusă într-o secvență de culori care ne transportă vizual în adâncurile mării.

 

Ph. Marino Miccio