Între minte și corp, în căutarea stării de bine

timp de lectură minutele

Vanessa Palombini este atletă, antrenoare de atletism și antrenor personal. În 2017, a ajutat-o pe atleta nevăzătoare Arjola Dedaj să obțină medalia de aur la săritura în lungime, în cadrul Campionatului Paralimpic Mondial de la Londra. Am discutat cu ea despre cum se schimbă modul nostru de a ne menține în formă, într-un echilibru între minte și corp, și despre cum se schimbă conceptul stării de bine.

Este inutil să negăm acest lucru, chiar și în cazul celor care se dedică formei fizice; în acest moment, trebuie să lucrăm într-un mod diferit și cu instrumente diferite. Cu siguranță, aceasta se datorează urgenței sanitare, dar o mare parte din schimbare se datorează faptului că oamenii conștientizează că a fi în formă înseamnă, de asemenea, să te simți bine cu tine însuți.

 

Ce se schimbă în ceea ce privește modul nostru de a ne menține în formă?
Lunile acestea, mi-am urmărit cursanții online și, spre surprinderea mea, funcționează foarte bine, pentru că aceștia acordă multă atenție efectuării de activități fizice.
În ultimii ani, exercițiile la sala de sport sau activitățile sportive erau legate de aspectul estetic, se lucra mult asupra musculaturii. Am înțeles, în schimb, că mișcarea este un adevărat medicament și învățăm să avem grijă de noi înșine, într-un mod conștient. În prezent, antrenamentul fizic este mai mult legat de starea de bine psihofizică, de un concept mai holistic de a fi sănătos.
 

Ne întoarcem așadar la vechea zicală „mens sana in corpore sano” – minte sănătoasă într-un corp sănătos?
Activitatea fizică ne face să fim mult mai eficienți, chiar și în viața de zi cu zi, iar oamenii au înțeles acest lucru, învățând, de asemenea, să se cunoască și să își recunoască propriile puncte slabe și fragilități și să le ia în considerare. Cursanții mă roagă din ce în ce mai des să planific un antrenament particularizat pentru ei și să poată fi urmăriți; acesta este un aspect apreciat foarte mult. Nu vorbesc doar despre pregătirea fizică, ci și despre un parcurs care trebuie să ducă la o stare de bine psihofizică generală. Aceștia vor să știe ce cale am ales pentru ei, strategiile și motivația; acest lucru le permite să mă urmărească mai bine și să fie motivați, pentru că înțeleg proiectul general, ideea de transformare.
 

Nu ne mulțumim cu o idee pre-fabricată, standardizată, a stării de bine, a formei fizice…
Eu vin din atletism și, prin urmare, sunt pregătită pentru competiție și pentru obiectivul care trebuie atins. Dar m-am specializat în alte discipline, în care persoana care învață este însoțită pe parcursul progresului. Antrenamentul corect efectuat întărește motivația. Lucrez des cu grupuri mici sau cu persoane singure și înțeleg că multe dintre acestea nu s-ar întoarce la activități sportive în grupuri mari, clase mari, așa cum eram obișnuiți acum câțiva ani. Și, apoi, este vorba despre locurile în care facem mișcare; chiar și spațiile capătă o semnificație din ce în ce mai puternică, dorim ca acestea să fie personalizate și funcționale pentru modalitățile noastre de menținere sau de revenire la o formă fizică bună.
 

Și cum ne comportăm cu tehnologia?
Chiar și eu, care nu sunt super-tehnologizată, utilizez aplicații și platforme specializate pentru a planifica și a partaja cu medici specialiști performanțele și programele de recuperare ale cursanților mei. Aceste instrumente, deseori gratuite, sunt democratice. Mulți dintre cursanții mei în vârstă sunt monitorizați, au învățat să descarce aplicațiile și să le utilizeze, personalizându-le în funcție de nevoile lor. Aceste instrumente sunt de mare ajutor pentru cei care doresc să urmeze o anumită traiectorie.
Nu pot decât să apreciez acest avânt către digitalizare; eu sunt obișnuită să lucrez cu oameni cu probleme fizice, iar principiul care se aplică tuturor este că e foarte important să dobândim o educație fizică adecvată, care să ne împiedice să ne rănim, să ne supraîncărcăm și să obținem efecte contrare stării de bine pe care ne-o dorim atât de mult. Iar tehnologia, și, în viitor, inteligența artificială, ne vor ajuta foarte mult în această privință.
 

BIO
Vanessa Palombini a fost atletă profesionistă, specializată în cursa cu obstacole, alternând activitatea competițională cu cea de antrenor în diferite sectoare ale atletismului. Tehnician de nivel întâi la disciplina de Atletism Paralimpic și Ghid pentru sportivii nevăzători la FISPES (Federația Italiană a Sporturilor Paralimpice și Experimentale), în 2017 a câștigat, la Campionatele Mondiale din 2017 de la Londra, Medalia de Aur la proba de săritură în lungime, în calitate de „atlet ghid” al Arjolei Dedaj. Ea continuă să-și desfășoare activitatea în lumea atletismului paralimpic, în calitate de manager tehnic și antrenor pentru grupul de sportivi nevăzători GSD Non Vedenti Milano Onlus. De asemenea, predă pilates, TRX și Bosu, urmărind mulți clienți în calitate de antrenor personal și colaborând cu diverse structuri și studiouri profesionale din Milano, Monza și Brianza.