<link rel="stylesheet" href="/static/CACHE/css/c4bcc33e24ab.css" type="text/css" media="screen, projection">

Project Portfolio

Între verde și relaxare: o vilă deschisă către peisaj

timp de lectură: 4 minutele

Între verde și relaxare: o vilă deschisă către peisaj

Vila Leonida, proiectată de arhitectul Giuseppe Passaro de la GPaSTUDIO, este o casă aflată în mijlocul naturii, fără bariere vizuale, ceea ce creează continuitate între materialele naturale și cele utilizate pentru arhitectura clădirii, inclusiv datorită gresiei porțelanate din colecțiile Stone și Grande, utilizate pentru placarea fațadei

Ne aflăm în Ventoso, o localitate cu puțin sub 2 mii de locuitori care aparține de comuna Scandiano (Reggio Emilia).
Vila Leonida, proiectată de arhitectul Giuseppe Passaro de la GPaSTUDIO, a apărut din nevoia unei familii îndrăgostite de natură și spații deschise ce visa la o locuință fără bariere vizuale, pentru a se putea bucura de peisajul din jur.
Prin respectarea contextului și a morfologiei teritoriului, proiectarea respectă regulile impuse de natura locală: o structură ca o piatră mare, demisolul clădirii, frânează și susține structura în consolă de deasupra sa, împiedicând-o să alunece la vale. Aici, privirea este surprinsă de culorile și formele zvelte ale copacilor.
Și, datorită pantei moderate a dealurilor, ne putem bucura de o frumoasă priveliște panoramică asupra comunei Scandiano și a întregii văi.


Partea situată la demisol, dedicată băilor, este realizată integral din beton armat (sablat și șlefuit), iar la nivelul superior se află zona de living: un open space mare cu volum dublu, unde scara helicoidală din fier duce spre o mansardă-bibliotecă ce se întinde până în bucătărie, de asemenea, pe toată înălțimea.


Proiectul este conceput pentru a avea contraste clare și puternice, căutând atât un echilibru cu valea și dealul unde se află, cât și o continuitate între interioare și exterioare. „Un contrast formal, spațial și material, precum și o delimitare între iluminatul natural și artificial”, explică arhitectul Passaro, „acesta a fost laitmotivul ideii de proiectare, bazate pe conceptul de esențialitate. În reședință, peretele dinspre nord are o suprafață de lemn în timp ce, coborând de pe dealul unde valea ne permite să percepem numeroase nuanțe de gri, clădirea preia nuanța pietrelor cenușii, combinate cu plăci care acoperă pereții și acoperișul din titan-zinc agrafat al casei”, precizează arhitectul.


Gresia porțelanată, care interpretează fidel caracteristicile estetice ale pietrei naturale, a avut o contribuție fundamentală în cadrul acestei intervenții: fațadele ventilate au fost realizate cu Mystone Quarzite Platinum, juxtapusă cu colecția Grande Metal Look, în culoarea Iron Dark, pentru a obține aspectul de fier natural. În interior, plăcile din gresie porțelanată din colecția Grande Marble Look Imperiale au fost utilizate pentru placarea pereților și pardoselilor băilor; acestea sunt caracterizate prin nervuri și estompări de nuanțe ce ies în evidență prin contrast cu aspectul uniform al celorlalte suprafețe.

explorează colecțiile